Według najnowszych danych GUS w czerwcu br. za hektolitr surowca rolnicy otrzymywali przeciętnie 127,5 zł, tj. więcej o prawie 1,5 proc. w porównaniu do maja br. i o prawie 12 proc. w relacji rocznej.

Analitycy zwracają uwagę na to, że zazwyczaj o tej porze roku mleko sezonowo tanieje. W okresie ostatnich pięciu lat cena w czerwcu obniżała się średnio o 0,5 proc. wobec maja, a jeżeli nie brać pod uwagę rekordowego pod względem cen 2007r., to spadek ten sięgał 0,8 proc.

Obecne podwyżki cen mleka oznaczają poprawę dochodowości produkcji, nawet w sytuacji dość drogich płodów rolnych.

Według szacunków analityków Banku BGŻ w połowie bieżącego roku koszty wytworzenia pasz w gospodarstwie były jedynie nieznacznie wyższe (3-5 proc.) w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem.

W ostatnich miesiącach obniżają się także ceny mieszanek pełnoporcjowych dla krów mlecznych. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w maju br. były one już tylko około 5 proc. droższe w relacji rocznej (choć nadal o ponad 70 proc. w odniesieniu do stycznia 2010 roku).

W porównaniu z połową 2012 roku wzrosły także ceny energii i paliw, co przełożyło się na
koszty utrzymania budynków (wzrost około 5 proc.), ale obecnie sytuacja jest stabilna.

Według ekspertów sezonowe spadki cen mleka prawdopodobnie nadal będą niwelowane silną konkurencją o surowiec, wywołaną po części ograniczeniami kwotowymi.

Jesienią (IV kwartał) mleko z reguły drożeje, niemniej tendencje te ponownie mogą zostać zaburzone.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wzrost globalnej produkcji mleka, przy nadal słabym popycie w krajach rozwiniętych, przełoży się na obniżki (choć raczej niewielkie) cen mleka w skupie – oceniają analitycy Banku BGŻ.