PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Letnie kwasice u krów mlecznych

Letnie kwasice u krów mlecznych W czasie upałów bardzo ważny jest swobodny dostęp zwierząt do poideł, fot.Ł.Ch.

Kwasica jest jedną z „chorób zawodowych” wysokowydajnych krów mlecznych. Występowanie tego schorzenia jest szczególnie nasilone w okresie letnim.



Dobrze znana hodowcom choroba metaboliczna jaką jest kwasica dotyka stad mlecznych w ciągu całego roku, przy czym lato jest okresem, w którym wysokie temperatury generują dodatkowe czynniki predysponujące do wystąpienia tego schorzenia.

Do najczęstszych przyczyn występowania kwasicy można zaliczyć m.in. nadmiar węglowodanów łatwo fermentujących w żwaczu, jak również niewłaściwą strukturę dawki pokarmowej. Pomijane są jednak czasem przyczyny schorzenia związane ze stresem cieplnym, jaki występuje u zwierzat w czasie upałów.

W okresie panowania upałów obserwowany jest zazwyczaj wzrost temperatury ciała, a co za tym idzie wzrost temperatury treści żwacza. W efekcie dochodzi do obumierania mikroflory żwacza. Wzrost temperatury żwacza o każde pół stopnia powoduje obumarcie ok. 10 – 15 proc. flory żwacza, co w dużym stopniu upośledza proces trawienia.

Wystąpienie stresu cieplnego znacząco ogranicza u zwierząt pobranie suchej masy, a w szczególności pasz objętościowych, które tworzą strukturę dawki. Obserwuje się wówczas nasiloną tendencję do sortowania paszy przez krowy. Wybierają one pasze treściwe, których zwiększona podaż powoduje zakwaszenie treści żwacza.

W upalne dni należy pamiętać o odpowiednim dostępie do wody. W czasie lata zapotrzebowanie na wodę może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Należy zwrócić uwagę nie tylko na rozmieszczenie poideł, ale również na ich wydajność, która ma bezpośredni wpływ na ilość pobranej wody przez zwierzęta. Obecne w poidłach zawory powinny zapewniać wydajność przepływu w granicach 20 litrów na minutę.

W przypadku niedostatecznego pobrania wody ograniczona jest produkcja śliny, która w naturalny sposób buforuje treść żwacza, czego nie jesteśmy w stanie uzupełnić dodatkami paszowymi. Warto też pamiętać, że na wyprodukowanie 1 kg mleka krowa potrzebuje ok. 3 litrów wody.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 23.20.25.122
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!