Chlor i sód tworzą razem związek znany powszechnie pod nazwą soli kuchennej. I chodź w naszych domach jest go zwykle pod dostatkiem, a w naszej diecie często jest wręcz za dużo, to nasze zwierzęta mogą się zmagać z niedostatkiem tych pierwiastków.  

Ważne role w działaniu organizmu 

Chlor wchodzi w skład kwasu żołądkowego (kwas solny - HCl). Wpływa więc na wchłanianie składników pokarmowych zawartych w treści pokarmowej, które są łatwiej dostępne w środowisku kwaśnym. Ten makroelement wpływa również na gospodarkę zasadowo-kwasową. Jest także aktywatorem enzymów. Niedobór tego pierwiastka w paszy obniża wykorzystanie dawki pokarmowej przez zwierzęta oraz ujemnie działa na płodność. 

Sód bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Makroelement ten wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Jest niezbędny do prawidłowego przekazywania impulsów nerwowych oraz funkcjonowania mięśni. Wpływa także na prawidłową gospodarkę wodną, odpowiada za zatrzymywanie wody w organizmie. Uczestniczy w procesie wydzielani śliny. Sód bierze udział w procesie wchłaniania składników pokarmowych z jelita, przez co jego niedobór obniża wykorzystanie białka i energii z paszy.  

Objawy i przyczyny niedoborów 

Niedobór chlorku sodu wywołuje typowy objaw - lizawość. Przejawia się on w nieopanowanej chęci lizania różnych przedmiotów o słonawym smaku. Niedobór chloru prowadzi do zwiększenia stężenia azotu w organizmie, czyli kwasicy metabolicznej. Osobniki dotknięte niedoborem tych pierwiastków mogą również zjadać przypadkowe przedmioty, wiedzione instynktem zaspokojenia zapotrzebowania. U takich zwierząt można stwierdzić w badaniu klinicznym nieprawidłową treść w przedżołądkach np. kawałki drzewa, metalu, ziemię. 

Zbyt mała koncentracja chloru i sodu w dawce powoduje zahamowanie wzrostu młodych zwierząt, oraz obniżenie przyrostów opasów i mleczności mamek. Niedobór sodu u bydła może być spowodowany przez nadmiar potasu w diecie, który to przyczynia się do utraty sodu z organizmu, z powodu swojej moczopędnosći. Do utraty tego makroelementu może dochodzić również w czasie stresu cieplnego, ponieważ ten pierwiastek jest wydalany wraz z potem. Niedobory pierwiastków mogą pojawiać się u zwierząt, karmionych paszami objętościowymi produkowanymi w niesprzyjających warunkach oraz osobników wypasanych, szczególnie na młodym poroście. 

Lizawki solne 

Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego chloru i sodu są lizawki solne. Ich podawanie jest optymalnym sposobem zwalczania deficytu tych makroelementów. Lizawki są chętnie pobierane prze krowy, ponieważ zwierzęta mają naturalny odruch lizania słonych przedmiotów. Oprócz chlorku sodu, lizawki mogą również zawierać takie dodatkowe składniki jak: miedź, cynk, selen, kobalt, jod oraz witaminy A, D i E.