PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Metody uszlachetniania słomy

Metody uszlachetniania słomy

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 14-06-2014 07:00

Tagi:

W przypadku braków w bazie paszowej, ratunkiem może okazać się dobrej jakości słoma zbożowa. W sytuacji, kiedy wprowadzamy do dawki żywieniowej większe ilości słomy, mogą jednak występować problemy z jej pobieraniem. Możemy wówczas zastosować zabiegi uszlachetniające, które z jednej strony poprawią smakowitość paszy, co zwiększy jej pobranie, a z drugiej strony wzrośnie jej wartość pokarmowa.



W wyniku zabiegów uszlachetniających polepszeniu ulega również stawność na skutek rozluźnienia słabo trawionych kompleksów ligninowo – celulozowych, co ułatwia enzymom bakteryjnym penetrację paszy.

Zabiegiem takim może być ługowanie słomy, czyli traktowanie jej wodorotlenkiem sodu. Słoma namaczana jest w 1 – 1,5% roztworze wodorotlenku sodu przez godzinę, po czym odsączona dojrzewa jeszcze kilka dni. Podobny efekt można uzyskać poprzez maceracje słomy w mleku wapiennym, która trwa jedna dobę. Tak przygotowana może być bezpośrednio przeznaczona do skarmiania.

Innym zabiegiem może być amoniakowanie słomy. Polega ono na wprowadzeniu płynnego amoniaku (30 kg na toną słomy) do pryzmy ze słomą, która musi być szczelnie okryta folią. Następnie zachodzi proces dojrzewania, który trwa od 4 do 8 tygodni w zależności od pory roku (latem krócej).

Słomę można również zakiszać w połączeniu z innymi paszami. Częstą praktyką jest zakiszanie słomy łącznie z wysłodkami buraczanymi. Ważna jest odpowiednia forma wprowadzanej słomy, najlepiej gdy jest to sieczka. Jej udział w takiej paszy to zazwyczaj ok. 10%. Słomę można także zakiszać jako główny składnik. Zalecany jest wtedy dodatek mocznika oraz melasy, które wpłyną na poprawę wartości pokarmowej. Konieczne jest również obniżenie pH zakiszanego materiału, aby zaszła odpowiednia fermentacja.

Gdy w żywieniu bydła występują większe ilości słomy zbożowej, należy pamiętać o uzupełnieniu niedoboru białka w diecie zwierząt. Może ono pochodzić ze śrut poekstrakcyjnych: sojowej czy rzepakowej. Bardzo dobrze słoma komponuje się także z odpadami przemysłu rolno – spożywczego, jak np. młótem browarnianym czy wywarem gorzelnianym.

Skarmianie zwiększonych dawek słomy nie może jednak trwać zbyt długo, szczególnie w przypadku młodych zwierząt, u których mogą wystąpić zaburzenia w prawidłowym rozwoju. Jest to jedynie alternatywna pasza, którą wykorzystuje się w przypadku niedoborów pasz objętościowych.Natomiast niewielki udział słomy w codziennej dawce żywieniowej jest niezbędny. Zapewnienia ona odpowiednią strukturę dawki oraz stymuluje odruch żucia, co potęguje produkcję śliny - naturalnego buforu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • T.B. 2014-06-14 20:33:34
    Bardzo pożyteczny artykuł.
  • STANISŁAW 2014-06-14 16:18:22
    -- żywienie wszystkich zwierząt to wyzwanie dla nauki ,, koniec ryb z oceanów ,NA PASZĘ, i GMO ,, I PRODUKTÓW CHEMICZNYCH ,,TAKŻE LEKÓW , ELIMINACJA OPRYSKÓW , NAWOZÓW
  • tomi21 2014-06-14 08:34:16
    czy dla bydła limosine mozna dawac słome bo amm co roku malo siana
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!