Australijscy producenci żywca wołowego i wołowiny uzyskali dzięki temu systemowi 366 mln AUD wartości dodanej. W finale zwycięzcy pokonali autorów interaktywnego systemu 3D nowej generacji a także zespół, który opracował nowe metody szczepienia przeciw grypie z wykorzystaniem nanotechnologii.

To dobra prognoza dla krajowych producentów żywca wołowego i wołowiny a także dla konsumentów, ponieważ w ramach projektu badawczego pt. „Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce zgodnie ze strategią od widelca do zagrody” finansowanego z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, polski zespół badawczy nawiązał w tym roku współpracę z naukowcami z MSA.
W przedsięwzięciu bierze udział Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego wraz z zapleczem naukowym specjalistów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie. Założenia polskiego projektu badawczego są podobne do tych, które przyjęli naukowcy z MSA, tzn. konsument jest najważniejszy, a producenci żywca i przetwórcy powinni współdziałać dla zapewnienia satysfakcji konsumenta na takim poziomie, który gwarantuje najpierw wzrost a następnie utrzymanie zadowalającego popytu. W Australii narzędziem do prognozowania satysfakcji konsumenta mięsa wołowego jest system opracowany przez MSA. W lipcu br. podczas wizyty w Polsce, przedstawiciel wyróżnionego Zespołu, Rod Polkinghorne zaprezentował metodykę badań konsumenckich MSA i współpracował przy opracowaniu projektu pierwszych badań wg tej metodyki w Polsce.

Ekspert, wysoko ocenił parametry jakości mięsa wołowego przyjęte w polskim Systemie QMP. Jego zdaniem już teraz gwarantują one stosunkowo wysoki poziom satysfakcji konsumenta. Rozwój systemu prognozowania satysfakcji konsumenta będący rezultatem Projektu badawczego przyczyni się do doskonalenia systemu QMP i będzie wsparciem pozytywnych zmian na rynku mięsa wołowego.
Te zmiany są potrzebne, ponieważ konsumpcja wołowiny w Polsce od wielu lat systematycznie spada i – według różnych źródeł – wynosi teraz rocznie 3,8 kg na osobę. W Unii Europejskiej roczne spożycia tego mięsa przez jedną osobę, kształtuje się na poziomie 17 kg, czyli tyle, ile 20 lat temu w naszym kraju. Przyczyn można szukać w niestabilnej jakości mięsa wołowego w połączeniu z relatywnie wysokimi cenami. Zdaniem specjalistów z zakresu żywienia, konsumpcja wołowiny jest ważna dla zrównoważonej diety z uwagi na wysoką wartością odżywczą. Mięso to zawiera ważne dla organizmu żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk, a także witaminy B6 i B12.