Sporadycznie udaje się zawrzeć jakąś transakcję. Głównie na wieprzowinę. Ale w chłodniach odkładają się coraz większe ilości towaru.

Niewielkie jest też zainteresowanie wołowiną. Kto szuka specyficznych, wyselekcjonowanych elementów zawiera umowy bezpośrednio z zakładami mięsnymi.

Na giełdach poszukiwane są mięsa klasy drugiej z zawartością 20 proc. tłuszczu, bo można za nie uzyskać dopłaty eksportowe. Klienci są skłonni płacić za taki towar maksymalnie 6 zł za kg. Ale nie ma już ani takich cen, ani takiego mięsa..

W cedułach giełd towarowych pojawiają się tylko nieliczne propozycje sprzedaży wołowiny. Ceny od dłuższego czasu stabilne. Kilogram ćwierci z buhajów jest wyceniany maksymalnie na 10,5 zł. 

ĆWIERCI WOŁOWE

zł/kg

buhaje 7,40 – 10,50 jałówki 8,00 – 9,80 krowy 7,20 – 7,30

Źródło: Małgorzata Motecha-Pastuszko/Agrobiznes