Przenosiny do nowych obiektów inwentarskich bywają trudne w początkowych okresach. Przyuczenie krów do nowych warunków w doju (nowy typ hali udojowej lub dój automatyczny), utrzymania (nowy typ legowisk, czy sposób usuwania obornika – zgarniacze), na początku przynosi niekiedy więcej pracy niż w starszych systemach.

Jednak po okresie przejściowym zalety można wymieniać w nieskończoność, na czele z właśnie niższą pracochłonnością. W odróżnieniu od starszego typu budynków, nowe technologie budowy zdecydowanie podnoszą komfort zwierząt. Jest to spowodowane pewnymi wymogami (dobrostan zwierząt) lecz także doświadczeniami hodowców i zastosowanych innowacyjnych technologii.

Przede wszystkim zwiększa się kubatura budynków. Nowe obiekty są zdecydowanie wyższe i szersze niż budowane jeszcze przed kilku laty. Dzięki większej kubaturze mikroklimat w budynkach nowych jest o wiele bardziej korzystny dla zwierząt.

Po zasiedleniu nowej obory widzimy tendencję wzrostową w produkcyjności zwierząt. Wydajność krów w starych obiektach na przestrzeni ostatnich 10 lat kształtowała się średnio na poziomie ponad 10 tys. kg mleka od krowy w laktacji. Teraz widzimy, że krowy mają potencjał na dużo więcej. Jednak nie to jest naszym celem. W nowych obiektach chcemy podnieść długość użytkowania krów z nieco ponad 3 do 4 laktacji – mówi Dietrich Kirchner zarządca niemieckiej fermy Laproma.

Coraz częściej również w naszym kraju hodowcy decydują się na odejście od tradycyjnych ciężkiej konstrukcji budynków. Nowe obiekty mają lekką konstrukcję (konstrukcje drewniane również powracają do łask) z kurtynami zamiast litych ścian.

Zastosowanie kurtyn oprócz zdecydowanie lepszej cyrkulacji powietrza w budynku zapewnia również dopływ promieni słonecznych oświetlających w ciągu dnia budynek. Dzięki ich zastosowaniu zmniejsza się ryzyko przegrzewania krów w okresie letnim – tzw. stres cieplny, a w opinii użytkowników wbrew pozorom zima i okresowe spadki temperatur nie stanowią problemu.

Mikroklimat w budynku inwentarskim jest więc bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na komfort krów i przekłada się również na wyniki produkcyjne. Dzięki podniesieniu owego komfortu poprawie ulegają również czynniki powiązane ze zdrowotnością stada, a to przy rosnącej produkcji wpływa na podniesienie opłacalności produkcji mleka.