Wśród skontrolowanych podmiotów znalazły się 24 zakłady przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Polskimi Normami (PN), 108 zakładów przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Normami Zakładowymi (NZ) oraz 42 zakłady przetwórstwa mlecznego, w których producenci deklarowali zgodność produktów z Polskimi Normami i Normami Zakładowymi (w zależności od asortymentu).

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych przetworów mlecznych stwierdzono w przypadku producentów deklarujących zgodność produkowanych wyrobów z Polskimi Normami, tj. 63 proc. skontrolowanych podmiotów deklarujących zgodność produktów z Polskimi Normami.

W zakresie cech fizykochemicznych kontroli poddano mleko, w tym: mleko pasteryzowane, mleko UHT, mleko (pozostałe rodzaje utrwalenia),
śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne, w tym: masło (80%-90% tłuszczu), tłuszcze mleczne (62 proc.- 80 proc. tłuszczu), pozostałe tłuszcze mleczne, mleczne napoje fermentowane, w tym: jogurty, kefiry, maślanki, pozostałe mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe,
serki smakowe (homogenizowane, do smarowania itp.), sery podpuszczkowe (dojrzewające i niedojrzewające), sery topione (z dodatkami i bez).

Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 28% zakładów deklarujących Normy Zakładowe.

Polskimi Normami i Normami Zakładowymi, nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 52% zakładów deklarujących Polskie Normy oraz Normy Zakładowe. Najważniejsze nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych skontrolowanych przetworów mlecznych polegały na stwierdzeniu zaniżonej zawartości tłuszczu w śmietance, śmietanie, maśle, maśle o zawartości trzech czwartych tłuszczu, jogurtach, serach twarogowych oraz dojrzewających, co może świadczyć o zastępowaniu droższego składnika żywności (tj. tłuszczu mlecznego) tańszym (np. wodą).