Większość przedsiębiorstw mleczarskich z UE podniosło ceny swoich produktów. Kwiecień był pierwszym miesiącem, w którym średnia cena mleka była wyższa o 2,1 proc w porównaniu do analogicznego okresu ub. r. i osiągnęła 26,46 euro/100kg. I tak – jak stwierdzono w raporcie European Dairy Farmers – skończył się cykl tendencji spadkowej cen mleka, który trwał przez ostatnie dwa lata.

Większość największych przedsiębiorstw mleczarskich w UE podniosło ceny na początku sezonu 2007/2008, czyli w kwietniu. Jedynie szwedzko-duńska Arla i fińska Hameenlinnan Osuusmeijeri utrzymują nadal ceny na poziomie ubiegłorocznych. A brytyjska First Milk nawet je zredukowała, ale już w czerwcu zdecydowała się na podwyżki. W holenderskiej Frisland Ford, po przeprowadzeniu kalkulacji w czerwcu, zwiększono ceny o 1,48 euro/100 kg w porównaniu do ubiegłorocznych. Najwyższe ceny wśród krajów UE były w Irlandii, co nie zaskakuje, jeśli zważyć, że przemysł mleczarski w tym kraju jest uzależniony od takich produktów, jak masło i mleko w proszku, w przypadku których to produktów odnotowano znaczny wzrost cen.

Holendrzy również podnoszą ceny mleka. Przedsiębiorstwa Friesland Food i Campina ruszyły je już w nowej kampanii. W Campiny podniesiono ceny, płacąc za tłuszcz 0,17 euro i utrzymano na niezmienionym poziomie cenę za białko - w rezultacie ceny wzrosły o 0,42 euro/100 kg.W przedsiębiorstwie Friesland Food podwyżka dotyczyła zawartości tłuszczu w mleku (0,17 euro) i spadku ceny za białko (0,14 euro) - w rezultacie cena jest wyższa o 0,23 euro/100 kg. Z ostatnich doniesień wynika, że Frisland Food podniosła cenę ponownie w czerwcu o 1,48 euro/100 kg. Firma gwarantowała ostatecznie cenę mleka w ub. r., która okazała się wyższa od przewidywanej - początkowo zagwarantowano 31,19 euro/100 kg. Wspomniana cena dotyczy mleka o zawartości 4,435 proc. tłuszczu i 3,483 proc. białka oraz VAT. Jesienią każdego roku (przed 1 listopada) korporacja ogłasza gwarantowane ceny mleka na rok następny. Początkowo zapewniała na 2006 r. najniższe ceny w ostatnich 5 latach. Na okresie 2005-2002 ceny wynosiły: 31,90 euro/100 kg w 2005 r., 32,98 euro/100 kg w 2004 r., 33,72 euro/100 kg w 2003 r. i 35,04 euro/100 kg w 2002 r.

Oba holenderskie przedsiębiorstwa znajdują się w czołówce największych przedsiębiorstw UE w sektorze mleczarskim, zajmując kolejne miejsca po Arla Foods i Lactalis według klasyfikacji podanej przez Dairy Industries Newsletter.
Campina powstała w Holandii w 1989 r., ale dziesięć lat wcześniej rozpoczęła fuzję z małymi kooperacjami, które ją stworzyły. Rozrosła się na bazie kupna i fuzji z kolejnymi przedsiębiorstwami zarówno w Holandii jak i Belgii, Niemczech i Polsce, gdzie koncentruje 70 proc. interesu, natomiast poza Europą posiada 16 proc.  W Hiszpanii przedsiębiorstwo Lacteos Campina S.A. z siedzibą w Barcelonie jest odpowiedzialne za sprzedaż i dystrybucję jogurtów, serów, deserów i napojów mlecznych na Półwyspie Iberyjskim - są one produkowane są przez centrale mleczne. Konkurencyjna Frisland jest przedsiębiorstwem, które poza Europą ma 30 proc. biznesu i powstała w 1997 r. z fuzji 4 kooperacji holenderskich.