Znaczny wzrost rentowności przetwórstwa mleka ma swoje źródło w obniżce kosztów przede wszystkim surowcowych. Wartość sprzedaży przemysłu mleczarskiego, przy większym o ponad 3 proc. przerobie mleka nie zmieniła się w porównaniu z 2008 r. (20,9 mld zł). Spadek cen zbytu został bowiem skompensowany większym przerobem mleka oraz zmianami struktury produkcji.

Wzrosła przede wszystkim produkcja świeżych produktów kierowanych głównie na rynek krajowy, a więc mleka spożywczego, napojów mlecznych oraz lodów. Prawie nie zmieniła się produkcja serów topionych oraz serów i serków twarogowych. Zmalała natomiast produkcja mleka w proszku (zarówno chudego i pełnego), masła, śmietany oraz serów dojrzewających – zauważają eksperci IERiGŻ.

Pozytywnym sygnałem dla przemysłu mleczarskiego jest stopniowo rosnące spożycie mleka i jego przetworów. Szacuje się, że w 2009 r. bilansowe spożycie mleka wyrażone w ekwiwalencie mleka surowego wzrosło o około 3 proc. w porównaniu do roku poprzedniego osiągając 274 kg na statystycznego Polaka.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!