Według raportu Komisji Europejskiej, możliwe jest, że w okresie najbliższych 10 lat produkcja w sektor mleczarskim będzie wzrastać w miarę rosnącego popytu na mleko i sery w Azji, która konsumuje połowę światowej produkcji. Tak wynika z raportu Komisji Europejskiej o perspektywach rynków rolniczych (na podstawie szacunków OCDE-FAO i FAPRI).

Średnie ceny mleka powinny w najbliższych 10 latach rosnąć bardziej niż w poprzedniej dekadzie. Wzrost spożycia wewnętrznego w połączeniu z limitem produkcji, jako konsekwencji kwot mlecznych, spowoduje, że eksport będzie limitowany.
Szacuje się, że produkcja i Światowe spożycie masła wzrośnie od 1,5 do 2 proc. W sektorze serów przewidywany jest wzrost sprzedaży od 1,5 a1,8 proc., zależnie od tempa wzrostu popytu. Ale ich ceny uplasują się poniżej średniej z ubiegłej dekady. Wzrost produkcji i spożycia odtłuszczonego mleka w proszku można szacować na 1,7 do 3 proc., a mleka pełnego w proszku na 2 proc.

Oceania, największy eksporter masła na świecie (z 50 proc. kwoty światowego eksportu) utrzyma się z pewnością na pozycji lidera, zwłaszcza sera, mleka odtłuszczonego w proszku (50 proc.) i mleka pełnego w proszku (57 proc.).
Zanosi się natomiast, że Unia Europejska spadnie w rankingu eksporterów produktów mlecznych, przede wszystkim na rynku masła – z 38 proc. w latach 2003-2005 do 22 proc. w 2015 r. Zredukuje również eksport w sektorze serów. W przypadku odtłuszczonego mleka w proszku udział w światowym eksporcie z 25 proc. w 2004 r. do 15 proc. w 2014 r. Spadki wystąpią też w sektorze mleka pełnego w proszku.

Źródło: Agrodigital

Podobał się artykuł? Podziel się!