Ceny zbytu nadal nie zadawalają, bo zarobić można jednie na tzw. galanterii czy serach, jogurtach i twarożkach. A to tylko dodatek. Mleko w proszku, masło i sery dojrzewające to podstawowa produkcja, która wciąż jest nierentowna. Ale jak podkreślają przetwórcy, przynajmniej ceny zbytu przestały nareszcie spadać.

Skutki dekoniunktury za to coraz silniej odczuwają rolnicy. Ceny skupu spadają kolejny miesiąc. W kwietniu spółdzielnie wypłaciły dostawcom za litr surowca, średnio 1 zł 10 gr. To o 5 proc. mniej niż w marcu, ale jeszcze o kilkanaście proc. więcej niż w kwietniu 2007 r.

W maju prawdopodobnie cena znów będzie niższa. Nie spada za to skup, bo pogoda sprzyja hodowcom. „Krowy na szczęście nie wiedza jakie są ceny i mleka dają dużo”.

Artykuły mleczarskie zł/kg

hurtowe ceny zbytu

odtłuszczone mleko w proszku 7,00 – 7,20 masło w blokach 8,50 – 9,00 sery dojrzewające   Morki, Podlaski, Gouda 9,20 – 9,60
Ceny zbytu mleka w proszku ledwo przekraczają 7 zł. Za masło udaje się uzyskać maksymalnie 9 zł. Przy dużych partiach towaru sery dojrzewające mleczarnie sprzedają poniżej 10 zł za kg.

Źródło: Agnieszka Niemcewicz/Agrobiznes