Największe podwyżki względem marca br. odnotowano w regionach, gdzie ceny w 2011 r. utrzymywały się na wyższym niż przeciętnie w Polsce poziomie, tj. w województwie lubuskim – o prawie 3 proc. do 123,09 PLN/hl, oraz podlaskim – o prawie 2 proc. do 130,81 PLN/hl. Istotnie, bo o prawie 4 proc. m/m surowiec potaniał natomiast w województwie zachodniopomorskim, gdzie miesiąc wcześniej mleko było najdroższe w kraju. Obniżki zaobserwowano także w województwach: kujawsko-pomorskim, lubelskim, mazowieckim i pomorskim.

Według analityków BGŻ stosunkowo korzystna sytuacja producentów mleka jest przede wszystkim wynikiem w miarę dobrej koniunktury na rynku zbytu przetworów mleczarskich. W kwietniu br. średnia cena sprzedaży artykułów płynnych monitorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa wzrosła o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, choć już ceny produktów stałych zmniejszyły się o ponad 6 proc., zaś serów o ponad 1 proc. m/m, co było odpowiedzią na spadki notowane na świecie. Niemniej, w maju br. sytuacja na rynku globalnym ustabilizowała się, co może nieco odłożyć w czasie większe przeceny na rynku krajowym, choć wydają się one być nieuniknione, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę najnowsze dane dotyczące wymiany handlowej. Podobał się artykuł? Podziel się!