8 tysięcy gospodarstw w Austrii produkuje mleko w takim systemie, współpracując z ponad 60 mleczarniami i suszarniami. Konsumenci są gotowi zapłacić nawet 100 proc. więcej za produkty wytworzone z takiego mleka, a liczba ich stale rośnie.

Zdaniem prezesa Agencji Rynku Rolnego, Władysława Łukasika tego typu produkty o wyższej jakości, wytwarzane według określonych zasad, są szansą zarówno dla mniejszych mleczarni, jak i drobnych producentów mleka.

 – Należy szukać takich kanałów dystrybucji, aby małe spółdzielnie mogły sprzedawać swoje produkty, a konsumenci byli gotowi zapłacić za nie więcej niż za produkty wytwarzane w tradycyjnych systemach – powiedział Łukasik.

Według prezesa ARR wyroby oparte na mleku pochodzącym od krów żywionych w naturalny sposób, zyskałyby liczne grono odbiorców, a dodatkowo mogłoby mieć to pozytywny wpływ na utrzymanie produkcji mleka w rejonach, gdzie ona zanika. Władysław Łukasik zapewnił także, że Agencja posiada fundusze na wsparcie takiej działalności.