Konsumenci z UE coraz bardziej doceniają walory smakowe i odżywcze masła. Świadczy o tym fakt, że pomimo malejącego globalnego popytu, nie odnotowano zniżek w produkcji masła w Unii Europejskiej. Wręcz przeciwnie, po pierwszych 9 miesiącach 2015 r. w całej Unii Europejskiej wyprodukowano o 3,9 proc. więcej masła niż w porównywalnym czasie 2014 r., kiedy było to 1,04 mln ton - podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU, będący sekcją Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA. 

W Polsce, która w 2015 r. zajęła miejsce czwartego producenta masła w UE (po Niemczech, Francji i Irlandii), według danych GUS, MRiRW oraz IERiGŻ produkcja tego wyrobu mleczarskiego od stycznia do października wyniosła 157,6 tys. t.  

Mlekovita wyprodukowała 1/4 polskiego masła 

Niemal 25 proc. masła produkowanego w Polsce to masło z Mlekovity. Przez cały 2015 r. produkcja w Grupie wyniesie ponad 42 tys. ton (o ok. 2,5 proc. więcej niż w roku poprzednim). Znaczna część produkcji eksportowana jest na rynki całego świata, aż do 40 krajów - czytamy na stronie internetowej SM Mlekovita. 
 
 

Podobał się artykuł? Podziel się!