PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Mocne mleko

Autor: Piotr Szajner

Dodano: 26-07-2007 14:28

Tagi:

Sytuacja na rynku mleka była w ubiegłym roku korzystna zarówno dla rolników, jak i mleczarni. opłacalna była produkcja i przetwórstwo mleka. ceny skupu oraz ceny zbytu są znacznie wyższe niż przed przystąpieniem naszego kraju do unii europejskiej. w tym roku będzie podobnie.



Kontynuowane są procesy restrukturyzacji i modernizacji sektora mleczarskiego zarówno w rolnictwie, jak i przetwórstwie. Wzrasta koncentracja produkcji w gospodarstwach oraz w przemyśle mleczarskim. Popyt na rynku unijnym i wysokie ceny na rynku światowym decydowały o wzroście wartości eksportu mimo niekorzystnego dla eksporterów kursu walutowego. Niepokojącym zjawiskiem jest mały popyt i spożycie mleka oraz jego przetworów na rynku krajowym.

WIĘCEJ MLEKA
W pierwszym półroczu 2006 r. zwiększyła się liczba krów mlecznych i według Głównego Urzędu Statystycznego wynosiła w czerwcu 2,82 mln, o 1 proc. więcej niż rok wcześniej. Jednak w drugiej połowie roku nastąpił gwałtowny spadek pogłowia o 4,2 proc. i w grudniu było już tylko 2,68 mln krów. Spadkowi temu towarzyszył wzrost mleczności, która wyniosła średnio 4324 l i była o 55 l większa niż przed rokiem. Powodem relatywnie niewielkiego wzrostu wydajności mlecznej były niekorzystne warunki pogodowe w okresie letnim, które spowodowały mniejsze zbiory i gorszą jakość pasz gospodarskich.
Wzrost mleczności z nadwyżką pokrył spadek pogłowia krów w drugiej połowie roku – produkcja mleka w ubiegłym roku wzrosła o 0,6 proc. i wyniosła 11,97 mld litrów.
Utrzymują się duże różnice pod względem mleczności krów między gospodarstwami indywidualnymi (4194 l) a gospodarstwami osób prawnych (6688 l). W długim okresie różnica ta zwiększyła się z 30 do 60 proc. na korzyść gospodarstw wielkotowarowych. W dużych gospodarstwach oraz w oborach pod kontrolą użytkowości mlecznej krów wydajność zbliżyła się do poziomu w UE-15.

SPOKÓJ W SKUPIE
W 2006 r. sprzedaż mleka z gospodarstw zmniejszyła się o 2,5 proc. do 9,05 mld litrów. Towarowość produkcji wyniosła 75,5 proc. wobec 78 proc. w 2005 r. Zdecydowało o tym przede wszystkim zmniejszenie skupu mleka o 2 proc. – do 8,67 mld litrów. Powodem tego była konieczność zapłacenia kar za przekroczenie kwoty hurtowej w roku kwotowym 2005/2006. Ujemna dynamika skupu utrzymywała się w okresie pierwszych trzech kwartałów 2006 r., a jego wzrost wystąpił dopiero w czwartym kwartale. W sezonie 2006/2007 kwota hurtowa nie zostanie przekroczona. W rezultacie w pierwszym kwartale 2007 r. także odnotowano wzrost skupu mleka. W związku z tym przewiduje się, że w roku kwotowym 2006/2007 skup wyniesie około 8,9 mld l, a kwota hurtowa zostanie wykorzystana w 99 proc. Istotną rolę w tym zakresie odegrało uruchomienie w kwietniu 2006 r. kwoty z rezerwy restrukturyzacyjnej w wysokości 416 mln litrów. Konsekwencją malejącego przez większą cześć 2006 r. skupu był niewielki wzrost zużycia mleka w gospodarstwach zarówno na spożycie, jak i na paszę.
W ubiegłym roku ceny skupu mleka były zbliżone do notowanych rok wcześniej. Średnia cena skupu wyniosła 93 gr za litr. Za mleko klasy ekstra rolnicy otrzymywali ceny o 6 proc. wyższe od średnich. Utrzymują się wahania sezonowe i regionalne cen skupu. Najwyższe ceny uzyskiwali rolnicy z województwa podlaskiego – 1,01 zł i opolskiego – 98 gr. Najniższe ceny płacono w województwach: małopolskim, podkarpackim i świętokrzyskim – 78–84 gr za litr.
Ceny skupu mleka w Polsce należą do najniższych w UE – 25,40 euro za 100 kg, podczas gdy średnia w UE-15 wynosiła 29,46 euro. Niższe ceny uzyskują rolnicy na Litwie – 20,36 euro i Węgrzech – 23,33 euro za 100 kg. Porównywalne ceny skupu występują w Wielkiej Brytanii – 25,61 euro i na Słowacji – 25,03 euro.

W pierwszych trzech miesiącach tego roku ceny skupu mleka były o 1,5 proc. wyższe niż
rok wcześniej i wynosiły średnio 96,2 gr za litr. Różnica między ceną mleka klasy ekstra a przeciętną ceną zmniejszyła się do
4 proc. W lecie ceny skupu obniżą się do 90 gr, a w końcu roku wzrosną ponownie do 98 gr za litr. W rezultacie średnia cena skupu mleka w 2007 r. będzie się wahała w granicach 92–94 gr za litr.

RENTOWNE MLECZARNIE
W przemyśle mleczarskim kontynuowane są procesy modernizacji i restrukturyzacji. Większość zakładów spełnia standardy unijne i może sprzedawać swoje wyroby do krajów członkowskich UE. W 2006 r. przemysł mleczarski utrzymał dodatnią rentowność i bezpieczną płynność finansową. Wskaźnik akumulacji kapitału wyrażony w relacji do przychodów netto wskazuje, że branża mleczarska może kontynuować działalność inwestycyjną. Wyniki finansowe sektora, w porównaniu z rokiem 2005, były jednak nieznacznie gorsze. Zdecydowały o tym niskie ceny zbytu przez większą część roku oraz niekorzystny dla eksporterów kurs walutowy w warunkach relatywnie wysokich cen skupu mleka.
Mniejszy skup mleka w 2006 r. znalazł swoje odzwierciedlenie w wynikach produkcyjnych. Przemysł mleczarski zmniejszył produkcję masła i mleka chudego w proszku, mimo że światowe ceny tego produktu były rekordowo wysokie. Utrzymał się wzrost produkcji serów dojrzewających (o 5 proc.) i topionych (o 15 proc.) oraz jogurtów i napojów mlecznych. Niepokojącym zjawiskiem jest niski poziom spożycia mleka w kraju. W 2006 r. spożycie mleka i jego przetworów (bez mleka przerobionego na masło) wzrosło do 175 l w przeliczeniu na mieszkańca i było tylko o 2 l większe niż przed rokiem. Niewielki był również wzrost konsumpcji masła, która wyniosła 4,3 kg/osobę i była o 2,5 proc. większa niż przed rokiem. Do wzrostu konsumpcji przyczyniło się między innymi zwiększenie samozaopatrzenia w gospodarstwach rolnych. Niewielki wpływ na wzrost spożycia w kraju mają dopłaty do spożycia mleka w placówkach oświatowych. W roku szkolnym 2006/2007 ARR wypłaciła zaledwie 2 mln zł do 3,2 mln l mleka i jego przetworów.

MOCNY EKSPORT
Eksport produktów mleczarskich wciąż ma duże znaczenie dla sektora. W 2006 r. wartość wywozu zwiększyła się o 2,7 proc., do 923,7 mln euro. Czynnikiem decydującym o wzroście eksportu był przede wszystkim duży popyt w Unii Europejskiej. Małe znaczenie dla eksportu mają jednak refundacje eksportowe, których wartość w 2006 r. wyniosła zaledwie 85,6 mln zł. Pozytywne zmiany nastąpiły w strukturze towarowej eksportu, gdzie większość stanowią produkty konsumpcyjne
(52 proc.). Dotychczas w eksporcie przeważały półfabrykaty – mleko i serwatka w proszku oraz mleko płynne i śmietana. Równocześnie znacząco zmniejszono eksport mleka w proszku oraz masła. W 2006 r. branża mleczarska zwiększyła eksport serów, jogurtów, lodów i serwatki w proszku. Głównym rynkiem zbytu polskich produktów jest rynek unijny, którego udział w eksporcie wyniósł 80 proc.
Import mleka i jego przetworów ma małe znaczenie w zaopatrzeniu rynku (172,7 mln euro). Kupowaliśmy głównie sery i kazeinę. Nowym zjawiskiem był relatywnie duży import mleka i śmietany do przetwórstwa z Litwy.•

Autor pracuje w Zakładzie Badań Rynkowych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB w Warszawie

Prognoza
W tym roku należy oczekiwać dalszego spadku pogłowia krów mlecznych o 3,5–4,5 proc. – do 2,72 mln w czerwcu i 2,6 mln w grudniu. Zwiększyć się może natomiast liczba krów mamek, gdyż istnieją szanse, że produkcja żywca wołowego uzyska dodatkowe wsparcie w postaci dopłat uzupełniających do trwałych użytków zielonych. Średnia wydajność mleczna wzrośnie do 4480 kg, ale nie zrekompensuje spadku liczby krów. W rezultacie produkcja mleka zmniejszy się do 11,76 mld litrów.

 

Źródło: Farmer 09/2007

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!