Mięso wołowe może być już eksportowane z Polski do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Ministerstwo Środowiska i Wody Zjednoczonych Emiratów Arabskich uznało Polskę za kraj spełniający normy bezpieczeństwa odnośnie choroby Creutzfeldta-Jakoba (u człowieka chorobę tę może wywołać spożycie mięsa wołowego ze sztuk zarażonych BSE - gąbczastą encefalopatią bydła popularnie nazywaną "chorobą szalonych krów"). Została również uzgodniona kwestia upoważnienia Muzułmańskiego Związku Religijnego RP do wystawiania świadectw rytualnego uboju dla produktów mięsnych eksportowanych do ZEA - poinformował resort rolnictwa w swoim komunikacie.

"Embargo na polską wołowinę Zjednoczone Emiraty Arabskie nałożyły w 2002 r.

Embargo na polską wołowinę zniesiono na wniosek Polski. Na przełomie lutego i marca br. minister Marek Sawicki przebywał w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, gdzie prowadził rozmowy na temat możliwości rozwoju eksportu do krajów arabskich. Szczególną uwagę zwracał na kwestie związane z bezpieczeństwem żywności i z bardzo wysoką jakością polskich produktów.

"Dobre tradycje współpracy Polski z krajami arabskimi, wielkość rynku i siła nabywcza konsumentów oraz relatywna bliskość geograficzna wskazują, że kraje Zatoki Perskiej stanowią bardzo atrakcyjną alternatywę dla lokowania polskiej żywności" - podkreślono w komunikacie.

- Embargo na polską wołowinę Zjednoczone Emiraty Arabskie nałożyły w 2002 roku - powiedział główny lekarz weterynarii, Janusz Związek.