Polska nie posiada bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia dla bydła i mięsa czerwonego przeznaczonych na eksport do Iraku.

"Do czasu oficjalnego uzgodnienia świadectwa zdrowia, w przypadku wysyłki tych produktów do Iraku obowiązuje procedura opisana w punkcie B rozdziału VII części szczegółowej Instrukcji Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWue 0201-2/11 z 19 maja 2011 r. w sprawie postępowania z weterynaryjnymi świadectwami zdrowia dla towarów przeznaczonych do wywozu do krajów trzecich" - wyjaśniono w komunikacie.

Resort przypomniał, że o możliwościach otwarcia m.in. rynku wołowiny na początku listopada rozmawiał minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel ze swoim irackim odpowiednikiem.

Ministerstwo rolnictwa informowało niedawno, że w pierwszych trzech kwartałach tego roku wzrósł eksport i import żywności. Nadal utrzymuje się dodatnie saldo wymiany handlowej, co oznacza, że Polska sprzedaje więcej niż jej kupuje. Za trzy kwartały br. wyniosło ono 6,1 mld euro (wzrost o 16 proc.).

Najważniejszym partnerem w handlu żywnością jest Unia Europejska, a eksport na rynki trzecie, np. do Chin, jest znikomy.

Według danych resortu rolnictwa, w okresie styczeń - wrzesień 2017 r. wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych wyniosła 19,9 mld euro, czyli była o 12,3 proc. wyższa w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Głównym odbiorcą polskich produktów żywnościowych jest Unia Europejska (ponad 81 proc. eksportu).

Głównymi towarami rolno-spożywczymi sprzedawanymi w tym roku za granicę (pod względem wartości) były: papierosy - o wartości 1,9 mld euro (wzrost w stosunku do analogicznego okresu ub.r. ponad 50 proc.); produkty mleczarskie - o wartości 1,5 mld euro (wzrost o ponad 40 proc.), mięso drobiowe - o wartości 1,4 mld euro (wzrost o 7 proc.); ciasta, ciastka i pieczywo cukiernicze o wartości 1,1 mld euro, (wzrost o 10 proc.); mięso wołowe - o wartości 1 mld euro (wzrost o 12 proc.). Na kolejnych miejscach znalazły się ryby, czekolada i przetwory zawierające kakao, mięso wieprzowe. Znaczny jest również eksport pszenicy, soków owocowych, mrożonych owoców, wód mineralnych czy cukru.

W pierwszych trzech kwartałach br. wartość importu żywności wyniosła 13,8 mld euro, czyli o 10,7 proc. więcej przed rokiem. Polska najwięcej w tym okresie kupiła produktów w Unii Europejskiej (70,2 proc.) i w krajach MERCOSUR (Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj) - 6,2 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!