PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Musimy wykorzystać potencjał produkcji mleka i wołowiny

Musimy wykorzystać potencjał produkcji mleka i wołowiny

O stanie hodowli i chowu bydła oraz prognozach dla tej produkcji mówił prof. Zygmunt Litwińczuk podczas XXIII Szkoły Zimowej Hodowców Bydła.



Referat prof. Litwińczuka był wygładem rozpoczynającym konferencję w Zakopanem. Dotyczył m.in. przemian, jakie nastąpiły w polskich gospodarstwach utrzymujących bydło. Największa rewolucja nastąpiła w branży mleczarskiej.

- W ostatnich 15. latach w Polsce nastąpił rozwój produkcji mleka, jakiego nie było w żadnym innym kraju - mówił prof. Litwińczuk.

Wykładowca wyróżnił w kraju dwa zasadnicze rejony, które decydują o produkcji mleka w Polsce. Pierwszy z nich to północno - wschodnia i centralna Polska (woj. podlaskie, mazowieckie, lubelskie i warmińsko - mazurskie) Powstał tu wyspecjalizowany rejon o mlecznym profilu produkcji, bazujący na nowoczesnych technologiach i żywieniu opartym w dużej mierze o użytki zielone i kukurydzę.

Drugim rejonem mającym znaczący udział w produkcji mleka jest centrum kraju
(woj. wielkopolskie, kujawsko - pomorskie, łódzkie i w mniejszym stopniu opolskie). Tu z kolei powierzchnia użytków rolnych jest ograniczona, lecz kultura rolna jest na najwyższym poziomie.

W kraju obserwowana jest nieustannie koncentracja produkcji. W ubiegłym roku liczba dostawców wynosiła ok. 138 tys. Według prof. Litwińczuka, jeżeli tendencja taka utrzyma się do 2020 r., liczba dostawców spadnie wówczas do ok. 100 tys.

Polska z produkcją mleka na poziomie 12 mln ton (5 miejsce w Europie i 11 na świecie) ma szansę dalej rozwijać się w tym kierunku produkcji. Mocną stroną jest nowoczesna baza surowcowa i przetwórcza, a także wciąż stosunkowo niskie koszty pracy i ceny surowców, wpływające na konkurencyjność na rynkach światowych.

Według prof. Litwińczuka duży i wciąż niewykorzystany potencjał tkwi w produkcji wołowiny. Panujący deficyt tego mięsa w UE na poziomie 0,5 mln ton stwarza dużą szansę na rozwój tego kierunku produkcji zwierzęcej.

Niezbędna jest jednak poprawa opłacalności produkcji wołowiny. Prof. Litwińczuk uważa, że produkcja wołowiny w oparciu o bydło czystorasowe jest dość droga. Szansę upatruje w wykorzystaniu krzyżowania towarowego, którym powinny zająć się w pierwszej kolejności małe gospodarstwa, utrzymujące do 10 krów, dominujące w naszym kraju (ok. 300 tys. gospodarstw).

Istotną sprawą dla rozwoju tego kierunku produkcji zwierzęcej jest ściślejsze powiązanie producentów żywca z ubojniami. Ubojnie i przetwórnie powinny zwiększyć promocję wołowiny na rynku krajowym, gdzie spożycie jest krytycznie niskie (poniżej 1,5 kg/osobę/rok).

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • ja miastowy 2015-03-18 19:19:12
    Spożycie jest krytycznie niskie, bo cena wołowiny jest wysoka. Cena wieprzowiny w porównaniu do cen żywca jest też duża, ale wystarczająco niska, by Polacy kupowali ją w dość dużych ilościach. Uważam, że pośrednicy wciąż za dużo zarabiają na handlu żywnością.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!