PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Najlepszy dodatek paszowy nie zadziała bez podstaw

Najlepszy dodatek paszowy nie zadziała bez podstaw

Autor: farmer.pl/Tomasz Piotrowski

Dodano: 28-10-2013 12:38

Tagi:

Przeglądając katalogi i oferty większości firm paszowych możemy w nich odnaleźć preparaty, które są w stanie zaradzić każdemu problemowi z jakimi boryka się nasze stado.



Na pytanie czy tak właśnie jest każdy z hodowców powinien jednak odpowiedzieć sobie sam odnosząc się do indywidualnych warunków hodowli krów mlecznych. Jednak hodowcy powinni być czujni ze względu na fakt iż wystąpienie problemu w stadzie nie bierze się znikąd.

Każdy problem może być wskazówką o popełnionym przez nas błędzie. W związku z utrzymywaniem bardzo wymagających zwierząt mlecznych jakimi są krowy rasy holsztyńsko – fryzyjskiej, należy być czujnym na każdym etapie, związanym z przygotowaniem i zadawaniem pasz, składem dawki pokarmowej czy powiązanym z systemem utrzymania komfortem zwierząt.

Według Profesora Zygmunta Macieja Kowalskiego z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie najlepszym dodatkiem paszowym dla krów rasy HF jest porządek w silosie, a równie dobrym dodatkiem jest kontrola żywienia.

W dalszym ciągu podstawą żywienia krów mlecznych są pasze objętościowe najwyższej jakości, a każda krowa zareaguje zdecydowanie lepiej na dodatek paszowy mając tą podstawę. Nie można produkować mleka na glikolu, glicerynie, niacynie czy innych dodatkach bo to nie jest możliwe. Natomiast na pewno dodatki te będą działały, gdy dawka będzie oparta na bardzo dobrej kiszonce z kukurydzy – tłumaczy prof. Kowalski.

Bardzo poważnym błędem i do tego powszechnym w wielu gospodarstwach mlecznych jest bałagan w silosie. Najważniejszym trendem w przygotowaniu pasz objętościowych, a dokładniej kiszonki z kukurydzy jest praca nad zapobieganiem jej zagrzewaniu się przy wybieraniu z silosu. Jest to związane z faktem iż kukurydza bardzo dobrze się kisi, ale również bardzo łatwo poddaje się wtórnej fermentacji – dodaje prof. Kowalski. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.219.236
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!