PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie wszystkie drożdże są takie same

W jaki sposób zastosowanie drożdży może wpłynąć na poprawę parametrów zdrowotnych i wyników produkcyjnych stada? Na temat żywych drożdży w żywieniu bydła rozmawiamy z Jarosławem Skiepko, specjalistą ds. żywienia bydła z firmy Alltech.



"Farmer": Czym się różnią żywe drożdże od martwych?

Jarosław Skiepko: Produkty na bazie ż ywych drożdży zawierają jedynie żywe komórki drożdży, które uaktywniają się w organizmie zwierzęcia i mogą się rozwijać i rozmnażać. W żwaczu żywe drożdże rozkładają błonnik, a także wytwarzają związki stymulujące o korzystnym wpływie na bakterie tam obecne. Ponadto usuwają tlen ze żwacza, co jest korzystne dla pozostałych drobnoustrojów. Wszystkie żywe drożdże należą do gatunku Saccharomyces cerevisiae, ale można wyróżnić różne szczepy. Każdy z tych szczepów ma inne działanie w żwaczu, co oznacza różne dawkowanie, a zatem nie powinno się dokonywać bezpośrednich porównań produktów zawierających żywe drożdże.

Martwe drożdże są - jak sama nazwa wskazuje - martwe. Nie mogą się więc rozwijać ani rozmnażać, a zatem nie wytwarzają korzystnych związków. Produkty na bazie martwych drożdży zwykle zawierają nieokreślone drożdże piekarskie oraz pożywkę, na której je hodowano, wszelkie metabolity wytworzone podczas wzrostu oraz komórki martwych drożdży.

Czym się różnią drożdże firmy Alltech od drożdży stosowanych w produkcji pieczywa i piwa?

Żywe kultury drożdży Yea-Sacc® firmy Alltech wykorzystują szczep Saccharomyces cerevisiae 1026, specjalnie dobrany ze względu na wpływ na funkcjonowanie zwierząt.

Istnieje duża ilość badań naukowych wyjaśniających działanie Yea-Sacc oraz jego wpływ na wyniki produkcyjne. Yea-Sacc zapewnia wyższą wydajność mleczną dzięki lepszej konwersji paszy przy jednocześnie niskim dawkowaniu.

Podawanie Yea-Sacc może przyczynić się do:

  • polepszenia strawności,
  • stabilizacji środowiska żwacza,
  • zmniejszenia zmian w wartościach pH w żwaczu,
  • skrócenia czasu, w którym pH żwacza jest mniejsze niż 6,
  • zwiększenia ilości mleka,
  • poprawy płodności.

Jak kształtuje się zwrot z inwestycji z punktu widzenia hodowcy?

Każde gospodarstwo jest inne, jednak jak wynika z naszych własnych badań, dodanie Yea-Sacc średnio zwiększyło wydajność mleczną o 1,6 l/sztukę/dzień oraz zmniejszyło ilości tzw. otwartych dni o 5-7.

W jaki sposób drożdże pomagają zwalczyć stres cieplny?

Wykazano, że żywe drożdże, takie jak np. Yea-Sacc, mają korzystny wpływ na pobór suchej masy oraz produkcję mleka w okresach stresu cieplnego.

Wykazano, że Yea-Sacc:

  • Poprawia strawność dawki pokarmowej poprzez usunięcie tlenu mającego toksyczny wpływ na drobnoustroje i umożliwia wytwarzanie związków stymulujących rozwój flory żwacza.
  • Poprawia trawienie i wykorzystanie składników odżywczych.
  • Stabilizuje środowisko żwacza.
  • Stabilizuje pH żwacza.
  • Skraca czas, w którym wartość pH w żwaczu spada poniżej krytycznej wartości 6.

Wszystkie te aspekty pozwalają zoptymalizować czynności żwacza oraz zmniejszają ryzyko kwasicy, dzięki czemu produkcja staje się bardziej wydajna bez niekorzystnego wpływu na płodność. Badanie przeprowadzone latem w Portugalii (przy temperaturach w zakresie 18-28oC) wykazało, że zastosowanie Yea-Sacc w diecie krów spowodowało liczne wzrosty zarówno w poborze suchej masy, jak i w produkcji mleka w całym okresie badania (czerwiec/lipiec; tabela 1, Novais i wsp., 2008).

Podczas badania przeprowadzonego latem we Włoszech, przy temperaturach sięgających 21-30oC, produkt Yea-Sacc dodawano do TMR na bazie kiszonki kukurydzianej. W tym okresie zwykle obserwuje się spadek poboru suchej masy o ok. 5-10 procent. Jednak po włączeniu Yea-Sacc pobór zwiększył się o ok. 2,5 proc., dzięki czemu uzyskano wzrost ilości mleka o 0,7 l/krowę/dzień.

W przytaczanym artykule wykorzystano wyniki uzyskane dla różnych produktów na bazie żywych drożdży u różnych zwierząt. Jednakże 58 proc. wszystkich badań dotyczyło produktu Yea-Sacc.

Czy żywe drożdże są z powodzeniem stosowane na rynku?

Zdecydowanie tak. Yea-Sacc to flagowy produkt firmy Alltech, stosowany z powodzeniem od ponad 30 lat. Jest to jeden z kilku szczepów żywych drożdży zarejestrowanych do użytku w Europie.

W jednym z opublikowanych artykułów oceniono ogólny skutek stosowania żywych drożdży w diecie przeżuwaczy (Jouany i wsp., 2009). Stwierdzono, że żywe drożdże powodują:

  • zwiększenie wartości pH żwacza średnio o 0,03 jednostki,
  • zwiększenie produkcji lotnych kwasów tłuszczowych (źródło energii dla krowy) o 2,2 proc.,
  • zwiększenie strawności paszy o 1,14 proc.,
  • zmniejszenie stężenia kwasu mlekowego o 6,6 proc.,
  • zwiększenie poboru suchej masy o 0,44 g/kg masy ciała,
  • zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku o 1,3 proc.

Wywiad ukazał się w październikowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Producent 2017-11-05 17:20:52
    1410 i nie ma bata
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.2.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!