PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie zaniedbujmy racic

Zaniedbanie pielęgnacji racic prowadzi do kulawizn, a także zniekształceń kości i stawów. Spadku wydajności mlecznej.



Chore kończyny krów mają wpływ m.in. na wydajność mleczną. Główne problemy z budową nóg to zbyt miękka pęcina, nadmiernie rozwarta racica, nogi iksowate oraz w mniejszym stopniu nogi podsiebne i zbyt grube stawy skokowe.

Do najczęściej popełnianych błędów podczas korekcji racic należy zbyt mocne przycinanie podeszwy - powiedział portalowi farmer.pl Rafał Kapica prowadzący usługi i doradztwo rolne.

Kapica uczył hodowców podczas wystawy hodowlanej w Szepietowie, jak prawidłowo wykonać korekcję racic.

Fachowość w tym zakresie jest nie do przecenienia.
Dokonując oceny racicy i przystępując do jej korekcji należy zmierzyć podeszwę. Profesjonalny korektor powinien mieć metalową miarkę, której długość wynosi 7,5 cm. Racica nie powinna być krótsza, gdyż może to spowodować zmiażdżenie tworzywa podeszwy.

Kolejnym błędem w ocenie Kapicy, który najczęściej jest popełniany podczas korekcji to tworzenie dachowatego profilu podeszwy. Palce nie są stabilne i siła nacisku na racicę nie rozkłada się równomiernie.

W prawidłowo ukształtowanej racicy stosunek długości przedniej krawędzi do wysokości opuszki powinien kształtować się jak 1,6 do 2:1. Kąt ścienno podeszwowy w racicach kończyn przednich wynosi 50 stopni, w tylnych 55.

Rafał Kapica zwracał także rolnikom uwagę na prawidłowe wystruganie części podeszwy przylegającej do szpary międzyracicznej. Z reguły te szpary robioine są zbyt duże.

Doradca podczas korekcji nie używał tarcz, a jedynie noży. Noże muszą być ostre, o czym świadczy cięcie przez nie papieru w pionie.

Zła ocena piętki racicy prowadzi do brakowania krów. Poza tym takie zwierzęta są o wiele częściej brakowane ze stada.

Trzeba pamiętać o tym, że budowa nóg i racic jest nisko odziedziczalna, jednak wykorzystywanie jej oceny daje możliwość ostrej selekcji w stadzie.

Poza tym czynniki genetyczne mogą zostać zdominowane przez czynniki środowiskowe, które wpływają na nogi i racice u bydła. System utrzymania i prawidłowo prowadzona korekcja racic zależą tylko i wyłącznie od hodowców bydła.

Prawidłowa korekcja pozwala na prawidłowe rozłożenie siły w palcach. Jest to ważne, gdyż w ten sposób zapobiega się deformacjom nóg i stawów, a w efekcie nie dopuszcza się do kulawizn.

Wg różnych autorów choroby kończyn krów mlecznych, obok schorzeń wymion i zaburzeń metabolicznych, są jedną z najczęstszych przyczyn kłopotów w uzyskaniu wysokiej wydajności i jakości mleka.

Z powodu schorzeń kończyn wydajność mleczna obniża się od 4 proc. do 20 proc., w porównaniu do krów zdrowych, a w przypadku ciężkich kulawizn nawet od 25 proc. do 80 proc. aż do całkowitego zaniku wydzielania mleka. W dużych stadach z tych samych przyczyn brakuje się nawet 10 proc. krów.

U młodzieży pierwszą korekcję racic należy wykonać w wieku 9 miesięcy. Gdy zwierzęta utrzymywane są wyłącznie w pomieszczeniach, korekcję przeprowadza się dwa razy w roku. W oborach z problemami korekcję należy przeprowadzać częściej.

Schorzenia racic wskazują też wysoką zależność z: zapaleniem błony śluzowej macicy, opóźnionym zwijaniem się macicy, dysfunkcją jajników, obniżoną płodnością, wydłużonym okresem między ciążowym.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Roman Kazanowski 2012-06-26 22:44:17
    Najlepszym , naturalnym korektorem racic - jest spacer krow po drodze o zroznicowanej twardosci. 2 - 4 km codziennego marszu wzmacnia nie tylko racice i nogi ale umiesnia wymiona i ujedrnia gruczoly mleczne. Przedewszystkim poprawia kat stawianej nogi z ostrego w kierunku 90 stopni. Wazne , ze nie wydluza sie zywa tkanka stopy, ktorej nie sposob skrocic najlepszemu korektorowi.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!