W I kwartale br. sprzedaż detaliczna mleka świeżego, jogurtów naturalnych i owocowych wzrosła o 24-30%. Ceny podążały za ogólnoświatowymi trendami i także wzrosły, aczkolwiek dynamika zwyżki była wyraźnie mniejsza niż w przypadku konwencjonalnego nabiału. Mleko ekologiczne zdrożało o 18%, jogurt- o 2% wobec odpowiednio 32% i 14% dla produktów z "normalnego" surowca. W wyniku tego zmalała różnica cenowa między obydwoma rodzajami produkcji.
Udział ekologicznego mleka o przedłużonej trwałości to jednak wciąż tylko 1%. 

Natomiast do czeskich mleczarni dostarczono w I kwartale br. o 2% więcej mleka niż rok wcześniej. Dużo bardziej, w niektórych segmentach nawet o 1/4, zwiększył się eksport mleczarski. Z tytułu sprzedaży mleka i pozostałych produktów mlecznych uzyskano równowartość około 129 mln euro. Sprowadzono produkty mleczne za równowartość 41,5 mln euro. Mleczarstwo pozostaje jedną z niewielu dziedzin czeskiego rolnictwa, gdzie notuje się dodatni bilans w handlu zagranicznym.

Źródło: FAMMU/ FAPA