Kilogram mleka surowego o zawartości tłuszczu 4 proc. i 3,4 proc. białka kosztował 42,1 eurocenta. Do wzrostu ceny przyczyniła się przede wszystkim wyższa cena tłuszczu mlecznego. Cena masła w porównaniu z sierpniem wzrosła o 53 euro za 100 kg (8,3 proc.) do 694 euro/100 kg.

W porównaniu z sierpniem br. cena surowego mleka wzrosła o 1,3 eurocenta/kg (3,2 proc.), a w porównaniu z wrześniem 2016 r. wzrost był jeszcze wyższy 11,4 eurocenta (37,1 proc.).

Historycznie najwyższa cena była we wrześniu 2013 r. wynosiła ona wtedy 45,6 centa/kg.

We wrześniu br. spadła cena mleka odtłuszczonego w proszku o 13,10 euro (7,4 proc.) do 161,30 euro/100 kg.

Według Komisji Europejskiej średnie ceny mleka surowego we wrześniu br. wynosiły we Włoszech 44,0 eurocenta/kg a w Holandii 41,5 eurocenta/kg.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!