Po sześciu kolejnych wzrostach, tym razem nastąpił spadek cen przetworów mlecznych na GDT. Jest to pierwsza obniżka od 7 marca 2017 r. Redukcja nie była duża, ogólny indeks cenowy spadł o 0,8 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 4,4 proc.
• Masło – wzrost o 2,9 proc.
• Maślanka w proszku – brak ofert
• Ser Cheddar – spadek o 3,8 proc.
• Laktoza – spadek o 11,1 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – spadek o 8,0 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,4 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 3,3 proc.

Największe spadki zaliczyły laktoza (- 11,1 proc.) i kazeina (- 8,0 proc.), jednak można się było tego spodziewać, po serii ostatnich silnych wzrostów na giełdzie GDT.

Wyniki ostatniej sesji dla wielu były zaskoczeniem. Jednak według analityków nie jest to powód do obaw, gdyż to jest naturalne zachowanie rynku po długotrwałej serii podwyżek, tym bardziej, że skala spadku nie była znacząca (- 0,8 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!