Metoda ta jako pierwsza pozwoliła na przebadanie 570 białek i 690 metabolitów w jednej próbce mleka. Cząsteczki stanowią potencjalne biomarkery wczesnego wykrywania mastitis, co stanowi podstawę szybkich testów diagnostycznych i pozwala na dobranie odpowiedniej terapii oraz na ciągłe monitorowanie stanu zdrowia zwierząt przez rolników.

Badania dowodzą, że infekcja bakteryjna rozwija się w ciągu półtora dnia od zakażenia, natomiast układ odpornościowy potrzebuje nawet do trzech i pół dnia na odpowiedź oraz ok. dwóch tygodni na zwalczenie infekcji. Wyniki analizy mleka wykazały znaczny wzrost białek m.in. katelicydyn i haptoglobin.

Mastitis należy do najczęściej występujących chorób bakteryjnych, które kosztują globalny przemysł mleczarski 16-26 mld € rocznie przy pogłowiu 271. milionów krów mlecznych na całym świecie. Stąd ciągle badania pozwalające na opracowywanie coraz nowszych metod zapobiegania i walki z tym schorzeniem bydła mlecznego.