PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowoczesna hodowla zwierząt - bieżące trendy

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Karcher

Dodano: 24-05-2016 10:50

Hodowla zwierząt gospodarskich w Polsce ma długoletnią tradycję i choć stopień jej opłacalności bywa różny i zależy w dużej mierze od poziomu eksportu, nadal w naszym kraju spośród niemal 1 miliona gospodarstw rolnych w ogóle ponad 630 tysięcy nastawia się przede wszystkim na hodowlę. Jedną z zasadniczych potrzeb jest nieustanna konieczność modernizacji infrastruktury czy metod hodowli (idealnie byłoby korzystać z najnowszych dostępnych zdobyczy w tym zakresie, jednak w polskich realiach nie zawsze jest to możliwe lub opłacalne).



Ważnym problemem (w skali zarówno krajowej, jak i globalnej) jest kwestia emisji do atmosfery znaczących ilości CO2 - w dosyć już starym opracowaniu z 2009 roku, opublikowanym przez Worldwatch Institute, podano, że z całościowej światowej emisji gazów cieplarnianych aż 51% stanowią emisje związane z hodowlą zwierząt. Dla porównania globalny transport generuje jedynie 13,5% dwutlenku węgla.

Innym problemem, bardzo ważnym z perspektywy indywidualnego hodowcy, jest bieżąca sytuacja na polskim rynku wewnętrznym - o ile zapotrzebowanie na mięso drobiowe czy wieprzowinę sukcesywnie rośnie, o tyle na przykład popyt na wołowinę kulinarną zmalał na przestrzeni ostatnich lat z poziomu 5,3 kilogramów na osobę w roku 2003 do zaledwie 1,5 kg wołowiny spożywanej obecnie w skali roku. Jest to pułap, przy którym opłacalność hodowli mięsnej bydła stoi pod ogromnym znakiem zapytania zwłaszcza w kontekście specyficznej sytuacji eksportowej - bardzo duży i potencjalnie chłonny rynek rosyjski jest zamknięty dla polskiego mięsa, inne rynki są nasycone i trwa walka o nie. Suma tych wszystkich czynników powoduje, że mięso wołowe jest bardzo drogie, co również nie podnosi jego popularności.

Jeśli chodzi o bieżące kierunki rozwoju hodowli w Polsce, to w kontekście obecnego zapotrzebowania oraz trendów zyskowna będzie hodowla bydła mlecznego (Polska należy do ścisłej europejskiej czołówki w produkcji mleka), a także trzody chlewnej. Bardzo interesująco prezentują się również perspektywy dla hodowców bydła mięsnego - od 9. kwietnia bieżącego roku otwarty został bowiem dla polskiej wołowiny rynek czarnogórski, a kilka dni wcześniej zostało podpisane porozumienie w sprawie możliwości eksportu przetworzonych skór do Bośni i Hercegowiny. Trudno jednak w tej chwili szacować, na ile zmieni to sytuację ogólną i produkcję bydła mięsnego w skali kraju.

Niezależnie jednak od konkretnych kierunków w hodowli trzeba jasno zdawać sobie sprawę z tego, że jednym z najistotniejszych czynników mających wpływ na efektywność hodowli jest dostępna infrastruktura - bez odpowiedniego zaplecza w postaci nowocześnie wyposażonych i spełniających standardy higieniczne oraz normy bezpieczeństwa budynków czy maszyn do czyszczenia niemożliwe jest utrzymanie kosztów hodowli na poziomie gwarantującym uzyskanie wystarczających przychodów.

Jednym z największych zagrożeń dla każdej hodowli (niezależnie od jej profilu) są rozmaite drobnoustroje chorobotwórcze, które w warunkach niskiej higieny namnażają się w sposób praktycznie niekontrolowany, nierzadko zagrażając całej populacji zwierzęcej danej farmy. Z tego właśnie względu bardzo dobrym rozwiązaniem dla hodowców są wysokociśnieniowe urządzenia do czyszczenia, których użycie powinno być wsparte zastosowaniem także właściwie dobranych środków czyszczących i dezynfekujących.

Spośród dostępnych aktualnie na rynku urządzeń tego rodzaju pozytywnymi opiniami użytkowników cieszą się maszyny czyszczące firmy Karcher - zarówno te bez podgrzewania wody (jak HD 5/11 P Plus), jak i z podgrzewaniem (tu wyróżnia się model HDS 5/13 U). W kontekście tej drugiej grupy należy zaznaczyć, że przeprowadzone badania naukowe wykazały ponad wszelką wątpliwość, iż urządzenia z podgrzewaniem wody przewyższają pod względem efektywności pracy urządzenia bez podgrzewania. Wynika to z bardzo wysokiego ciśnienia roboczego (nawet do 200 bar) oraz wydatku wody rzędu 1000 litrów/godzinę, a także możliwości uzyskania temperatury do 155oC w trybie pracy z parą (nominalna temperatura wynosi 80oC). Dzięki dezynfekcji świeżo umytych budynków hodowlanych przy zastosowaniu tego rodzaju urządzeń skutecznie niszczone jest około 70-80% żyjących tam drobnoustrojów, co znacząco zwiększa bezpieczeństwo hodowli i redukuje śmiertelność wśród zwierząt.

Również zastosowanie w produkcji rolnej rozmaitych przemysłowych środków produkcji ma niebagatelny wpływ zarówno na uzyskiwane przychody, jak też na jakość finalnego produktu - dzięki przynależności Polski do UE polscy hodowcy muszą stosować się do obowiązujących w Unii norm i przepisów. W efekcie tych regulacji coraz większa liczba rodzimych hodowców stopniowo przechodzi z modelu konwencjonalnego (czyli nastawionego na maksymalizację zysków poprzez intensywne stosowanie technologii opartych na wysokim zużyciu przemysłowych środków produkcji) na wciąż mało popularny system ekologiczny (stosowanie wyłącznie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie) oraz znacznie bardziej powszechny system integrowany (osiąganie zakładanych celów ekonomicznych dzięki świadomemu wykorzystaniu nowoczesnych technik i technologii wytwarzania, usprawnianie zarządzania produkcją i sukcesywne wdrażanie kolejnych zdobyczy cywilizacji do procesu produkcji - wszystko przy zachowywaniu możliwie największego osiągalnego w danych warunkach poziomu ekologii produkcji).

Specyfika hodowli dla poszczególnych typów zwierząt hodowlanych jest przynajmniej do pewnego stopnia różna - odmienne wymagania będzie musiał spełnić budynek dla krów mlecznych, innego zaplecza będą wymagać krowy mięsne, jeszcze innej infrastruktury potrzebuje trzoda chlewna, drób, owce czy konie. Jak to wygląda z bliższej perspektywy?

Dla wydajności produkcji mleka w hodowlach mlecznych najważniejsze jest odpowiednie żywienie (dobrze dobrana pasza) i wdrożenie możliwie najnowocześniejszych technologii produkcji. Wysokiej intensyfikacji produkcji mleka najbardziej sprzyja wolnostanowiskowy system utrzymania, w którym zwierzęta mają swobodę ruchu (a co za tym idzie dobre warunki higieniczne) i łatwo jest je obsłużyć, szczególnie przy udoju. Nie bez znaczenia pozostaje oczywiście zastosowanie wydajnych maszyn czyszczących zarówno w obrębie samej obory, jak też maszyn i pomieszczeń do udoju oraz terenów zewnętrznych. W oborze i jej okolicy dobrze sprawdzą się na przykład urządzenia wysokociśnieniowe marki Karcher (jak choćby model HDS 10/20-4 M), przeznaczone do usuwania uporczywych zabrudzeń i zaprojektowane do pracy w szczególnie trudnych warunkach. Do czyszczenia obszarów udoju i samych maszyn dojarskich można wykorzystać urządzenie HDS 6/14-4 C (również produkcji Karchera), które może też służyć jako wysokociśnieniowa myjka do maszyn rolniczych.

W hodowli bydła mięsnego natomiast absolutną podstawą jest dostęp do odpowiednio dużego areału, który zostanie obsiany paszą i wykorzystany jako podstawowa baza żywieniowa. Ważny jest również dobór konkretnej rasy (w Polsce najpopularniejsze jest bydło rasy Hereford i Limousine) oraz odpowiednio duża powierzchnia budynków inwentarskich - szczególnie tych, w których bydło odpoczywa leżąc. Tu również niezbędne są urządzenia wysokociśnieniowe pomagające usunąć resztki odchodów i paszy, a także pomagające utrzymać wysoki poziom higieny, dzięki czemu zwierzęta są mniej narażone na różnego rodzaju patogeny i szkodniki.

W hodowli trzody chlewnej najważniejsze jest posiadanie dobrze wyposażonej chlewni (muszą być zachowane szczegółowe wytyczne co do wielkości pojedynczych kojców, poziomu oświetlenia w ciągu doby, maksymalnego dopuszczalnego hałasu i wydajności wentylacji), a także wdrożenie odpowiedniego żywienia świń. Kluczowe jest zachowanie maksymalnie wysokiego poziomu higieny z uwagi na specyfikę hodowli, stąd konieczność stosowania wydajnych myjek wysokociśnieniowych oraz odkurzaczy z funkcją zbierania wody (jak np. Karcher NT 40/1 Tact Te).

Podobnie jak w przypadku hodowli świń zagadnieniem najważniejszym dla hodowców owiec i koni jest utrzymanie czystości w boksach i zagrodach, a także zadbanie o dostarczanie zwierzętom zbilansowanej paszy w celu uzyskania maksymalnego przyrostu masy mięsnej i runa owiec czy utrzymania optymalnej masy ciała w przypadku koni. Brudną podściółkę i wymieszane z nią odchody najlepiej usuwać za pomocą wydajnej myjki wysokociśnieniowej (np. należącej do klasy upright myjki z podgrzewaniem wody HDS 5/13 U marki Karcher).

Największym zagrożeniem dla hodowanego drobiu są choroby wywoływane przez bakterie, wirusy i szkodniki. Z tego właśnie względu hodowcy muszą zadbać we własnym zakresie o dezynfekcję klatek i wylęgarni, co w praktyce najłatwiej osiągnąć stosując na przykład urządzenia czyszczące z podgrzewaniem wody Karcher, np. HDS 10/20-4 M.

Bardzo ważne dla efektywności hodowli jest również sygnalizowane już wcześniej stosowanie innowacyjnych rozwiązań (nie tylko w zakresie wykorzystywanych technologii) w dziedzinie racjonalizacji produkcji. Pozwala to nie tylko zmaksymalizować efektywność, ale także może być bardzo pomocne w uzyskaniu dodatkowych środków (np. z dotacji unijnych) na prowadzoną działalność.

Ponoszone przez hodowcę koszty można minimalizować na różne sposoby, jednak praktyka pokazuje, że najbardziej opłacają się zwykle rozwiązania najprostsze - wskazane wyżej zastosowanie wydajnych, niezawodnych i tanich w eksploatacji maszyn czyszczących i dezynfekujących w dłuższej perspektywie czasowej przynosi bardzo konkretne oszczędności zarówno pod względem finansowym, jak i znacznie trudniejszym do przeliczenia na kwoty wymiarze czasowym.

Warto pamiętać, że podkreślane powyżej po wielokroć utrzymywanie odpowiedniego poziomu higieny zarówno budynków i maszyn, jak i samych zwierząt hodowlanych ma bezpośrednie przełożenie na osiągane przez dane gospodarstwo hodowlane zyski. Zdrowe zwierzęta nie wymagają kosztownego leczenia, zadbane maszyny służą przez długie lata bez konieczności przeprowadzania napraw, a budynki nie wymagają gruntownych remontów. To wszystko pośrednio wpływa na jakość produkowanego mięsa, mleka czy skór, a w efekcie pozwala danemu producentowi być bardziej konkurencyjnym na coraz bardziej wymagających rynkach zbytu - w tym również zagranicznych, które coraz chętniej akceptują polskie produkty właśnie z uwagi na ich wysoką jakość.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Nill 2016-05-25 11:23:42
    Ale marketingowy BEŁKOT. Na 1000 km smierdzi REKLAMĄ.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!