PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowy zakiszacz do pasz objętościowych

Nowy zakiszacz do pasz objętościowych Preparaty stosowane do zakiszania pasz objętościowych ograniczają straty w procesie przechowywania, fot.Ł.Chmielewski

W ofercie PROCAM Polska pojawił się nowy produkt dedykowany do zakiszania pasz objętościowych: kukurydzy, traw, lucerny itd.



Preparat Ensilage zawiera pięć szczepów różnych bakterii, co wyróżnia go pod względem bioróżnorodności na rynku. Wysoka koncentracja mikroorganizmów daje gwarancję skutecznego szczepienia i konserwacji paszy. Na jeden gram zakiszanego surowca przypada 600 tys. jednostek tworzących kolonie bakterii.

Duża bioróżnorodność użytych mikroorganizmów w składzie preparatu sprzyja prawidłowemu ukierunkowaniu procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie. Wytwarzany w procesie fermentacji kwas mlekowy, octowy, propionowy oraz etanol i wielu innych bakteryjnych metabolitów szybko obniżają pH zakiszanego surowca.

Działanie środka powoduje również hamowanie rozwoju pleśni i drożdży. Bakterie obecne w preparacie posiadają zdolności do wytwarzania bakteriocyn/antybiotyków hamujących rozwój niepożądanej mikroflory dzięki temu uzyskuje się dużą stabilność kiszonki.

Według producenta efektem stosowania Ensilage jest poprawa smakowitości kiszonki, co wpływa pozytywnie na zwiększone pobranie paszy przez krowę, a w konsekwencji wzrost produkcji mleka.

W wyniku szybkiego obniżenia pH zakiszanej masy dochodzi do przyspieszenia procesów fermentacyjnych, zwiększenia stabilności tlenowej kiszonki oraz zahamowania rozwoju pleśni i drożdży. To wszystko przekłada się na znaczące ograniczenie strat w procesie zakiszania. Dodatkowo mamy dostęp do jednolitej, powtarzalnej paszy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Przemek 2016-04-18 16:57:18
    Najlepsze zakiszacze to ciężkie traktory z wałami i 20cm piachu na folii ;)
  • Hodowca 2016-04-18 16:22:41
    Coś mało tych bakterii !!
    6x10^6. Zależy jeszcze ile będą zalecac stosować tego cudu. Bo jak te śmieszne EM co nie jest zakiszaczem a też tak malutko na bakterii i jeden przedstawiciel mówi że litr ba tonę a jak Ci drogo to daj pół litra :p a mi jest drogo i nie dam jakiś cudownych bakterii których może i nawet nie ma..
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!