PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ocena EUROP to za mało

Ocena EUROP to za mało Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego fot. PZPBM

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 01-11-2015 09:33

Tagi:

Zdaniem ekspertów, aktualna ocena tusz wołowych w systemie EUROP, jest niewystarczająca. Klasyfikacja powinna obejmować nie tylko ilość mięsa, ale i jego jakość, wzorem systemów działających w innych krajach.



Klasy EUROP mówią nam o wydajności tuszy, natomiast nie informują o jakości mięsa. Aktualni ceny płacone za żywiec są pochodną tego, ile mięsa można uzyskać z tuszy. To co naszym zdaniem potrzeba w Polsce, to wdrożenie systemu, który pozwoli dzielić tusze, dajmy na to w klasie R, na tusze, które dadzą bardzo dobra jakość mięsa, oraz na te, które dadzą słabą jakość mięsa.   
W detalu można pogrupować elementy np. rostbefy na te, które są słabej jakości i te dobrej jakości. Tak żeby nie sprzedawać ich w jednej cenie. -Mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego 

W Australii działa taki system, że zakłady mięsne, które potrzebują sprzedawać wołowinę wyższej jakości, poszukują żywca o odpowiednich parametrach u dostawców i dają za to pewną premię cenową. Ten mechanizm powoduje, że rolnicy mają jasny sygnał za co się płaci więcej i ustawiają się z produkcją w tym kierunku w jakim zakłady płaca lepiej. Czyli popyt na wołowinę wysokiej jakości przekłada się na sygnały dla rolników co produkować. I ta komunikacja jest bardzo dobra. Podobnie jest w Stanach Zjednoczonych, tam ci, którzy prowadzą feedloty, mają cenę płaconą w zależności od klasy mięsa. -Dodaje Jerzy Wierzbicki  

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (27)

  • ALL ABOUT THAT BEEF 2015-11-03 21:52:01
    https://www.youtube.com/watch?v=bCQLoVFkUwI&index=7&list=PLpniJUeAKfupMAobWOtCvEmjosZiPX07S
  • rolnik6666 2015-11-03 20:03:04
    dobra wołowina u nas za 21 zeta za kilo jeszcze ciepła prosto z uboju .czesto kupuje bo dodaje do kiełbaski tak 15 kilo na swinie 150 kilo .kiełbaske sam robie bo tej ze sklepu to nawet pies nie chce jesc
  • z.., 2015-11-03 19:45:04
    Drań ludzie z :) wypasionych autek jedliby wołowinkę tylko nawet nie wiedzą, że jest taka...albo im się nie chce motać w kuchni , wygodniej parówę.
    A od moich trocin to się odwal....oczywiście sypię się ze starości..:)

    Przyrządzenie wołowinki jest krótkie (5minut)...grunt to dobry piekarnik 230 C dwie zdrowaśki i...gotowe.....a jeśli chwilkę przed... dłużej nabierała smaku to....mmmm.
    Oczywiście kosztuje ....oczywiście nie dla każdego...ale jak ktoś chce kupić to...nie ma.....tylko w środę rano bywa szansa na .....nie w każdą....nawet jak zamówię.....
    Znam przynajmniej kilka kobitek które nie maj pojęcia jak się robi ....myślą, ze należy przyrządzać kilka godzin .....wiec omijają szerokim łukiem ...brak promocji .....i informacji....
    W myśl zasady...nieznane to trudne....
    Kiełbaskę jem bez sztucznego białka.....a w ogóle to jadam więcej warzyw a jeśli białko to niewiele ....:):):) jest ekonomiczniej...
    .:):).....warzywa kosztują kilka razy tyle co te w sklepie (jak hf)...bo to manufaktura a mój czas cenny zabierany produkcji i zawsze po godzinach (wiec 2x tyle za godzinę pracy :).
    Już się ciesze, że za dwa tygodnie znowu będzie pachnieć chlebem ...tyle nazbierałam orzechów włoskich dorzuci się kilka garstek ....a ten miodowy z prawdziwym miodem....
    Jak myślisz ile kosztuje taki bochenek chlebka..jak z wołowiną kilka razy tyle....:) mnie sporo przyjemnej pracy....a Ciebie w sklepie nie wiem czy za dychę bocheneczek by obstał...więc do pracy .....po godzinach to zjesz jedzonko nie paszę.....:):)....
    A to Drań :) wie, co zetka jada......
    A wszystko to przez brak ochrony naturalnej żywności...u nas jeszcze dostępnej...za kilka lat....klapa...sama pasza....czas się ocknąć dla zdrowia.
    ......leki droższe .....sposób odżywiania wyniosłam z domu rodzinnego...:)jedzenie jest najlepszym lekarstwem......
    :) baca pozdrawiam Cię wiesz najwięcej o tych ślicznych krowach na tym portalu....to jest bezdyskusyjne.
    Oczywiście z tymi odwiedzinami będzie trudno..:) jakby co bez chlebka nie jadę..(krówki nie będziemy) ...to zdanie do potwierdzenia towarzystwo wzajemnej adoracji....pozdrów żonę wrzuć przepis jakiś fajny, wyciągnij od niej :).

  • karol 32 2015-11-03 18:26:48
    fajna dyskusja :) wazne ze steki z hereforda w Warszawie sprzedaja po 160 zł/kg wiec warto hodować
  • Dr ań 2015-11-02 19:06:51
    @arszczecin baca ma wiedze w tym temacie?? taka sama jak ty czyli zerowa bo obaj piszecie bez sensu plus @Z i paranoja totalna . I tacy ludzie chca naprawiac rolnictwo a potem sie dziwic ze rolnika kazdy kopie w tyłek ale jak ma nie kopac jak tacy ZNAFCY . Wypowiadam sie bo siedze w tym temacie osły a wy towarzystwo wzajemnej adoracji piszecie głupoty ze nie da sie tego czytac . co tepy naród to kupi?? jak widac nie wszyscy bo imen i ukasz maja odmienne zdanie od was. Oczywiscie ze rynek jest rózny ale ty Z masz w głowie trociny zamiast mózgu bo rynek pochłania 2kg na osobe!! co bedziesz sama zrec zeby podniesc ten wskaznik?? a moze wtłoczysz pałką arszczecinowi i bacy?? skoro takie wypasione autka to dlaczego nie jedza wołowiny?? kilo poledwicy kosztuje około 100zł jak chcesz jesc dobre to płac, dlaczego tego nie robisz?? nawet nie jesz tego po 20 zł. Kiedys dodawało sie wołowine do kiełbas a dzis zrecie białko sztuczne gdzie z 1kg wychodzi prawie 2 dotarło???
  • arszczecin 2015-11-02 17:50:00
    Ukaniu, widzę ze gdy czas byl na jezyk polski w szkole uczęszczać ty wolales fajny film w tv obejrzeć ;)
    przeczytaj proszę jeszcze raz. :)
  • ukasz 2015-11-02 16:45:18
    @ar to ty pół niemcem jestes i wszystko jasne dlaczego tak postepujesz
  • z.., 2015-11-01 22:03:26
    Rynek jest ...różny ..punkt widzenia zależy od punktu siedzenia....jak jadę do warszawki i widzę na ulicy wypasione autka....myślę, że kilo wołóweczki w siateczce ...nie jest problemem....
    Średnia w agencji w centrali bodaj 6tys zł...
  • arszczecin 2015-11-01 22:00:46
    imen witaj w klubie. miałem we wsi masarnie. zamknięto ją wymogami przed unijnymi.
    najciekawsze jest to że od 14 lat mam krowy. I przez te 14 lat jadłem wołowinę może 5 razy. Zrazy. Pycha. Kupiona oczywiście w sklepie.

    Baca ma wiedzę i doświadczenie w tym temacie , i nie powiinniśmy go szturchać.
  • imen 2015-11-01 21:31:08
    @arszczecin w mojej okolicy zamknięto wszystkie małe masarnie speudo masaże ubijają świnie w takich warunkach że cud że okoliczna ludność jeszcze żyje a tu niektórzy liczą że ktoś pozwoli im ubijać byki to jest biznes który ma być pod kontrolą .Nie ma problemu kupić dobrej wołowiny w sklepie nie te czasy problem jest tylko to że ludzie nie mają pieniędzy.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.227.37
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!