Na ostatniej sesji giełdy GDT ogólny indeks cenowy, choć w niewielkim stopniu, to jednak przekroczył próg dając dodatni wynik.

Jest to pozytywna wiadomość dla branży po ostatnich spadkach na dwóch poprzednich aukcjach (-0,4 proc. oraz –1,6 proc.). Ogólny indeks cen przetworów mlecznych na GDT wzrósł tym razem o 0,3 proc. Ostatni raz wzrost odnotowano 18 lipca, kiedy indeks cen wzrósł zaledwie o 0,2 proc.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 3,6 proc.
• Masło – wzrost o 3,8 proc.
• Maślanka w proszku – spadek o 10,1 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 2,5 proc.
• Laktoza – wzrost o 5,1 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 1,2 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,2 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 1,6 proc.

Największy wzrost dotyczył laktozy (+ 5,1 proc.) oraz masła (+ 3,8 proc.) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (+ 3,6 proc.). Natomiast największy spadek zaliczyła maślanka w proszku (- 10,1 proc.).

Wyniki ostatnich sesji wykazują niewielkie wahania, co może potwierdzić, że na rynku mleka panuje obecnie okres względnej stabilizacji, oby tak pozostało na dłużej.

Podobał się artykuł? Podziel się!