Wysoka produkcja mleka w połączeniu z wysoką temperaturą otoczenia to ogromne obciążenie dla krowy, które często prowadzi do przegrzania organizmu, czyli stresu cieplnego.

Najczęściej występującymi objawami tego zjawiska są m.in.: zwiększona częstotliwość oddechów, podwyższona temperatura ciała (powyżej 38,6ºC ), gwałtowny spadek produkcji mleka nawet o 30 proc., ograniczenie apetytu, a także pogorszenie wskaźników rozrodu.

Warto więc podjąć kroki umożliwiające ograniczenie stresu cieplnego, co wpłynie pozytywnie na kondycję i zdrowie zwierząt, to z kolei zaowocuje wyższą produkcją mleka, a przynajmniej zabezpieczy przed jej utratą.

Wśród najczęściej wykorzystywanych sposobów walki ze stresem cieplnym można wyróżnić:

- Zapewnienie stałego dostępu do czystej wody (podczas upałów wysokowydajna krowa wypija ponad 150 litrów wody),

- W przypadku utrzymywania zwierząt na okólnikach lub pastwisku, zapewnienie miejsc zacienionych,

- Zamontowanie wentylatorów w okolicach stołu paszowego,

- Zainstalowanie zraszaczy w obszarach gromadzenia się zwierząt (poczekalnia, stół paszowy – w tym przypadku należy jednak unikać zamoczenia paszy, strumień należy więc skierować na korytarz paszowy),

- Zapewnienie suchej ściółki która pochłania wilgoć z otoczenia,

- Bieżące uzupełnianie składników mineralnych, utraconych przez krowy wraz z potem,

- Ograniczenie zagrzewania się paszy poprzez zwiększenie częstotliwości jej podawania nawet do 4 razy na dobę. Warto wziąć pod uwagę zadawanie większej ilości paszy na noc, kiedy temperatura jest niższa.

Podobał się artykuł? Podziel się!