PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ograniczyć wahania pH w żwaczu

Ograniczyć wahania pH w żwaczu Bilansując dawkę pokarmową, należy mieć ciągłą świadomość, że nie żywimy wyłącznie samej krowy, ale przede wszystkim mikroflorę zasiedlającą układ pokarmowy, a w szczególności żwacz, stanowiący pierwsze i najważniejsze ogniwo w procesie trawienia

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 10-03-2018 07:20

Tagi:

Jednym z ważniejszych wyzwań w żywieniu przeżuwaczy jest skonstruowanie dawki pokarmowej w taki sposób, aby ograniczyć do minimum wahania pH w żwaczu, co pozwoli na prawidłowy przebieg fermentacji, a co za tym idzie - dobrą zdrowotność i produkcyjność zwierząt.



Bilansując dawkę pokarmową, należy mieć ciągłą świadomość, że nie żywimy wyłącznie samej krowy, ale przede wszystkim mikroflorę zasiedlającą układ pokarmowy, a w szczególności żwacz, stanowiący pierwsze i najważniejsze ogniwo w procesie trawienia. W związku z tym istotne jest utrzymanie pH w żwaczu na stabilnym poziomie, którego optymalna wartość mieści się w przedziale 6,2-6,8. W obliczu nieustanie rosnącej wydajności mlecznej w wysokoprodukcyjnych stadach ograniczenie wahań pH jest niekiedy bardzo trudne, przede wszystkim ze względu na wysoki udział pasz treściwych w dawce.

KONSEKWENCJE NIEPRAWIDŁOWEGO PH

Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie pH w żwaczu jest niekorzystne dla procesu trawienia, a co za tym idzie - stanu zdrowotnego zwierzęcia. Najczęściej hodowcy muszą walczyć ze zbyt niskim pH, które wywołuje m.in. wysoki udział łatwostrawnych węglowodanów, szczególnie przy jednocześnie nieprawidłowej strukturze paszy. Nadmierna podaż łatwostrawnej skrobi stymuluje produkcję przez bakterie lotnych kwasów tłuszczowych (propionowy, octowy, masłowy) oraz kwasu mlekowego, który w największym stopniu powoduje spadek pH w żwaczu. W efekcie często pojawiającym się schorzeniem jest kwasica żwacza. Krowy potrafią bronić się przed tym zjawiskiem dzięki substancjom buforującym zawartym w ślinie. Aby jednak potrafiły wykorzystać ten mechanizm, należy zapewnić im odpowiedni poziom fizycznie efektywnego włókna w dawce pokarmowej, pozwalający na dostateczną produkcję śliny.

Z kolei jeśli wartość pH osiągnie skrajne wartości w drugim kierunku (pH powyżej 7,0), może skutkować to wystąpieniem schorzenia zwanego zasadowicą żwacza. Główną jej przyczynę stanowi nadmierna podaż łatwo rozkładanego w żwaczu białka, szczególnie jeśli towarzyszy jej niedobór energii. Dochodzi wówczas do wzrostu koncentracji amoniaku, który wykazuje działanie toksyczne na organizm krowy. Stanowi to duże obciążenie dla wątroby, która w wyniku detoksykacji przekształca amoniak na mniej szkodliwy mocznik. Organ ten ma jednak ograniczone zdolności przerobowe i przy dużym stężeniu mocznika może dojść do jego uszkodzenia, a nawet śmierci zwierzęcia.

Tak więc prawidłowa kompozycja i zbilansowanie rozkładanych w przedżołądkach węglowodanów i białka stanowią podstawę sukcesu w żywieniu wysokoprodukcyjnych krów mlecznych.

JAK CZĘSTO TREŚCIWE?

Problem zadawania pasz treściwych w systemie TMR jest niemal wyeliminowany, gdyż dawkę pasz treściwych krowy dostają, co prawda jednorazowo, ale za to maksymalnie rozcieńczoną przez pasze objętościowe. W tym przypadku zwierzęta pobierają tę dawkę praktycznie przez cały dzień, w zależności od częstotliwości zadawania TMR-u. Jednak w tym przypadku należy monitorować sposób pobierania paszy, czy nie dochodzi do sortowania paszy przez krowy. Nieco więcej zachodu wymaga system PMR, w którym krowy dostają miks pasz treściwych i objętościowych wyliczonych na określoną wydajność. Natomiast wyższe wydajności premiowane są dodatkową paszą treściwą, która jest najczęściej zadawana w małych porcjach w stacji paszowej.

Największe trudności sprawia...

Cały artykuł w najnowszym marcowym wydaniu miesięcznika "Farmer"

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Robert 2018-03-10 10:09:15
    Autor powinien sie douczyć. Kwas octowy w żwaczu ma mało wspólnego z rozkładem skrobii. Z rozkładu skrobi powstaje kwas propionowy
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.201.102
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!