PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Okres zasuszenia punktem odniesienia występowania kwasicy

Okres zasuszenia punktem odniesienia występowania kwasicy

Autor: Łukasz Kowalski

Dodano: 11-05-2015 08:30

Tagi:

Brak odpowiednio zbilansowanej dawki pokarmowej, niedostosowanej do potrzeb krowy w końcowym okresie zasuszenia przyczynia się do wystąpienia kwasicy żwacza w początkowym okresie laktacji.



Okres zasuszenia krowy trwający 6-8 tygodni ma na celu regenerację gruczołu mlekowego, przygotowanie do porodu i intensywnej produkcji mleka po wycieleniu. Ostatnie trzy tygodnie przed ocieleniem i po ocieleniu nazywane są tzw. okresem przejściowym. W tym okresie zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne zwierzęcia przy malejącej zdolności pobrania paszy, dlatego ważne jest aby w okresie przejściowym, doprowadzić do maksymalnego pobrania suchej masy dawki (DMI) przez krowę.

Wyróżnia się trzy postacie kwasicy: podkliniczną (subkliniczną), kliniczną oraz metaboliczną. Podkliniczna kwasica obejmuje głównie całe stado zwierząt lub grupę technologiczną, a nie pojedyncze osobniki. Kwasica występuje w momencie spadku odczynu płynnej treści żwacza do wartości 5,5 (optymalne pH oscyluje w granicach 6,5-7,0), przez okres kilku godzin od zadania paszy.

Prawidłowy (fizjologiczny) odczyn płynu żwacza regulowany jest głównie przez ślinę – naturalny bufor. Skutkiem zmiany pH treści żwacza jest zmniejszenie jego motoryki, spadek apetytu co w konsekwencji przekłada się na niższą produkcję mleka. W wyniku wystąpienia kwasicy obserwuje się wyraźnie obniżoną zawartość tłuszczu w mleku.

Przyczyną kwasicy są błędy żywieniowe prowadzące do zaburzeń w procesie bakteryjnej fermentacji w przedżołądkach. Bezpośrednią przyczyną wystąpienia kwasicy u krów jest podawanie zbyt dużych ilości łatwostrawnych węglowodanów niestrukturalnych, przy nadmiernym rozdrobnieniu pasz i niedoborze włókna strukturalnego.

Również nagła zmiana dawki pokarmowej może być przyczyną tego schorzenia. Uważa się także, że sortowanie paszy przez krowy ze stołu paszowego powoduje nadmierne zakwaszenie treści żwacza (zwiększone pobranie skrobi przy braku suchej masy) i wystąpienie podklinicznej kwasicy.

Podczas okresu zasuszenia, krowy otrzymują dawkę żywieniową opartą na paszach objętościowych o wysokiej zawartości włókna i NDF oraz niskiej koncentracji energii. Ze względu na brak skrobi, w treści żwacza spada populacja bakterii rozkładających tą substancję, natomiast zwiększa się ilość bakterii celulolitycznych (ze względu na wzrost włókna). Dochodzi do zaburzenia proporcji mikroorganizmów żwacza. W momencie nagłej zmiany dawki pokarmowej poprzez zastosowania dużych ilości pasz treściwych w pierwszych tygodniach laktacji, bardzo szybko wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia kwasicy żwacza.

Stan ten powoduje, że bakterie rozkładające skrobię uwalniają duże ilości kwasu mlekowego, który nie jest rozkładany do lotnych kwasów tłuszczowych, lecz ulega nagromadzeniu w żwaczu, powodując jego zakwaszenie. W sytuacji skumulowania się dużych ilości kwasu mlekowego dochodzi spadku pH treści żwacza – kwasicy. Gdy znaczne ilości mleczanów dostaną się do krwiobiegu, mamy do czynienia z kwasicą metaboliczną.

Zapobieganie kwasicy

  • Unikanie błędów żywieniowych popełnianych w bilansowaniu, przygotowywaniu i podawaniu dawek pokarmowych. W tym celu należy przygotować krowy w okresie zasuszenia do wzrastających ilości pasz treściwych. W końcowym okresie zasuszenia (2-3 tyg. przed ocieleniem) zaleca się podawanie tych komponentów paszowych, które będą stanowiły podstawę żywienia w okresie laktacji.
  • Stosowanie dodatków paszowych usprawniających pracę żwacza. Dawki pokarmowe dla przeżuwaczy powinny być wzbogacane dodatkami żywieniowymi zapewniającymi odpowiednie buforowanie treści żwacza. Przykładem substancji buforujących jest wodorowęglan sodu lub węglan potasu. Substancje te są głównymi komponentami dodatków dostępnych na rynku.
Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!