PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Opłacalność opasu jałówek

Opłacalność opasu jałówek Opas jałówek w pewnych warunkach również może być opłacalny, fot.Ł.Ch.

Jałówki jako materiał do opasu nie cieszą się w naszym kraju tak dużym zainteresowaniem jak buhajki, więc czy ich opas się opłaca?



Mniejsze zainteresowanie wynika przede wszystkim z faktu, iż producenci żywca zdają sobie bardzo dobrze sprawę z ich gorszego potencjału wzrostowego (nawet do 20 proc.) oraz większej skłonności do otłuszczenia (gorsza wybojowość). Poza tym, zakłady przetwórcze w swoich cennikach wyraźnie preferują buhajki. W przeliczeniu na wagę poubojową różnice w klasie R i O wynoszą przeciętnie 0,7 zł/kg, a w cenie żywca przeciętnie ponad 1 zł/kg.

Wszystkie te czynniki rozpatrywane łącznie wskazują, że przychody z opasu jałówek są o ok. 20-30 proc. niższe niż te które można uzyskać w opasie buhajków. Zastanawiający jest jednak fakt, że tendencje panujące w innych krajach są dokładnie odwrotne. Tam, najcenniejszą kategorią rzeźną, za którą uzyskuje się najwyższe ceny w skupie są właśnie jałówki. To od nich pozyskuje się najwartościowszą wołowinę, charakteryzującą się najlepszymi walorami kulinarnymi.

Wynika to m.in. z korzystniejszego otłuszczenia śródmięśniowego jałówek, które skorelowane jest z takimi cechami sensorycznymi wołowiny, jak jej kruchość i soczystość. Jest to więc przeciętnie wartościowszy surowiec do produkcji steków niż ten pochodzący od buhajków. W zawiązku z tym zakłady mięsne które zaopatrują restauracje, czy hotele w kulinarną wołowinę o wysokich walorach smakowych wykazują zainteresowanie wołowiną uzyskiwaną z jałówek. Właśnie ze względu za produkt końcowy, są one w stanie płacić wyższe ceny niż tradycyjne zakłady mięsne.

Opłacalność tego działania uzależniona jest więc od tego, czy uda się nawiązać współprace z niszowym odbiorcą zainteresowanym tego typu produktem. Jeśli chodzi o sam rachunek kosztów, utrzymanie jałówek jest nieco mniej nakładowe niż buhajków. Różnice dotyczą przede wszystkim ceny samego materiału do opasu. W porównaniu do buhajków, cieliczki są o ok. 15-20 proc. tańsze niż buhajki. Najlepszym materiałem do opasu będą mieszańce z rasami mięsnymi lub czystorasowe osobniki należące do ras mięsnych.

Ze względu na specyfikę produkcji mleka i konieczność remontu stada, cieliczki ras mlecznych nie są tak popularnym materiałem w obrocie jak buhajki. Niewielkie są różnice w kosztach żywienia między buhajkami i jałówkami. Ze względu na fakt niższych potrzeb bytowych oraz mniej intensywnego wzrostu niż buhajki, jałówki mogą być żywione nieco mniej intensywnie.

Reasumując, opas jałówek w Polsce może być konkurencyjny w stosunku do opasu buhajków jedynie w sytuacji w której wyższa cena oferowana przez niszowych odbiorców, zainteresowanych wyższą jakością pozyskiwanych od nich wołowiny, zrekompensuje niższą efektywność technologiczną opasu tej kategorii rzeźnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • kokoloko 2016-12-14 21:36:36
    autor pokaż mi 1 tylko 1 fotkę opakowania wołowiny w polskim sklepie z jałówki ..........
  • Rolnik mało rolny. 2016-12-14 11:25:39
    Polskie jałówki jadą do Włoch gdzie handlarze dostają po 2.5 euro za kg . żywca.
  • Marecki 2016-12-14 10:30:15
    Bo w Polsce nie ma takiej mody na steki.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.83.221
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!