W niektórych rejonach Polski, popularną paszą dla zwierząt gospodarskich jest wycierka ziemniaczana zwana potocznie pulpą. Stosowana jest zazwyczaj w żywieniu "na mokro" trzody chlewnej, jednak sprawdza się również jako składnik TMRu dla bydła. Otrzymywana jest w krochmali podczas uzyskiwania skrobi z masy ziemniaczanej. Nie jest to pasza zbyt obfita w składniki odżywcze, składa się bowiem głównie ze skórki bulw wraz z pozostałościami miazgi. Zawiera ok. 0,5 proc. białka, które cechuje się wysoka wartością biologiczną oraz ok. 5 proc. skrobi.  

Ubocznym produktem przemysłu rolno-spożywczego, którego popularność spadła wraz z upadkiem małych młynów, są otręby. Są one odpadem przy produkcji mąki oraz kaszy. Zawierają okrywę ziarna, zarodek oraz bielmo. Są więc stosunkowo bogate we włókno, białko i tłuszcz, a także witaminy i minerały.  

Otręby pszenne, jako pasza mlekopędna jest dobrym składnikiem dawki dla mlecznic w laktacji. Dodatkowym zastosowaniem jest sporządzanie na bazie otrąb pójła dla świeżo ocielonych krów. Podobny skład do otrąb pszennych mają otręby żytnie. Zawierają jednak sporo substancji antyodżywczych, przez co ich skarmianie powinno być ograniczone.  

Do ubocznych produktów przemysłu piekarniczego, można zaliczyć również zwroty piekarnicze, a także kasze i mąki pastewne, które z jakiś powodów nie zostały dopuszczone do spożycia dla ludzi. Mając w pobliży gospodarstwa piekarnię, młyn, bądź kaszarnię, warto dowiedzieć się o możliwości odbioru ubocznych produktów, które z pewnością będą opłacalną alternatywą dla ziarna zbóż.