PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pasze rzepakowe najlepszą alternatywą dla soi GMO

Pasze rzepakowe najlepszą alternatywą dla soi GMO Prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie podczas wykładu na Konferencji Farmera, fot.Michał Oleksy

Podczas Konferencji Farmera „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” prof. Kowalski mówił o zarządzaniu żywieniem bez wykorzystywania pasz genetycznie modyfikowanych.



Wykładowca przedstawił kilka możliwości zastąpienia śruty poekstrakcyjnej sojowej, bo o nią tu głównie chodzi, innymi komponentami. Jednak nie wszystkie z nich są godnym następcą soi.

- Możemy wykorzystywać łubiny, czy grochy. Jednak wyliczając koszt kilograma białka np. w grochu w porównaniu z białkiem soi czy rzepaku, to jest to niestety białko za drogie – twierdził prof. Kowalski.

Mówiąc o alternatywach dla soi genetycznie modyfikowanej, referent przypominał o możliwości wykorzystania mocznika, jako bardzo dobrego źródła azotu dla bakterii żwaczowych.

Zdaniem eksperta najlepszą alternatywą dla soi genetycznie modyfikowanej w dawkach żywieniowych dla krów mlecznych są pasze rzepakowe, w tym poekstrakcyjna śruta rzepakowa i makuch rzepakowy.

- Dlaczego? Po pierwsze, bo je produkujemy i nie musimy importować. Po drugie, bo są bardzo dobre dla krów mlecznych i po trzecie, nie są genetycznie modyfikowane – argumentował wykładowca.

Według eksperta warto korzystać z tego źródła, gdyż Polska jest wielkim producentem rzepaku oraz potentatem w produkcji poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i makuchu rzepakowego.

- Niestety 50 proc. tych pasz idzie do Niemiec, po czym firmy paszowe sprowadzają z Niemiec śruty poekstrakcyjne w formie przetworzonej - zauważa Kowalski.

Śruta poekstrakcyjna rzepakowa w porównaniu z sojową ma korzystniejszy skład dla bydła, m.in. ze względu na zawartość metioniny, z którą często występują problemy w dawkach pokarmowych dla krów.

- Jedyny problem, jaki mamy to żywienie rzepakiem cieląt. Robimy doświadczenia na cielakach, które na śrucie rzepakowej nie rosną tak jak potrzeba – podkreślał prof. Kowalski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!