Naukowcy, którzy przebadali ponad 2.200 ceramicznych naczyń z Bliskiego Wschodu i Bałkanów, doszli do wniosku, że już ponad 6.500 lat p.n.e. w rejonach tych mleko przerabiano i poddawano konserwacji.

Krowy, owce i kozy hodowano już w VIII tysiącleciu p.n.e., głównie na mięso albo jako zwierzęta pociągowe i juczne. Lecz po raz pierwszy znaleziono dowody, że ich mleko spożywano przed V tysiącleciem p.n.e. Najstarsze ślady świadczące o spożywaniu mleka zwierzęcego znaleziono w Anglii (z początku IV tysiąclecia p.n.e.) i w Rumunii (z V tysiąclecia p.n.e.)

Organiczne ślady po mleku odkrył na ściankach naczyń zespół pod kierunkiem Richarda Eversheda z Uniwersytetu w Bristolu. Przebadane naczynia pochodziły głównie z północno-zachodniej Anatolii, Europy południowo-wschodniej (z Grecji) i Ukrainy.

Źródło: PAP