Dokument ten obejmuje m.in. liberalizację handlu towarami rolnymi i rolnymi przetworzonymi.

- Indonezja i kraje ASEAN to dla polskiego mleczarstwa niezwykle interesujący rynek, z potencjałem konsumenckim większym niż cała Europa. Dlatego powinniśmy jak najszybciej zaznaczyć tam naszą obecność. W czasie mojej listopadowej wizyty w Indonezji z Komisarzem Philem Hoganem, miałam okazję spotkać się z wieloma lokalnymi importerami, którzy podkreślali wysoką jakość europejskich produktów. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się mleko w proszku oraz skondensowane mleko, które Indonezyjczycy uwielbiają – komentuje Dyrektor Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska.

Głównym produktem mleczarskim eksportowanym z Polski do Indonezji jest serwatka w proszku, następnie odtłuszczone mleko w proszku. W okresie I-X 2016 r. Indonezja była jednym z największych odbiorców polskich produktów mleczarskich spośród krajów trzecich (spoza UE).

W związku z powyższym, celem przygotowania stanowiska, PIM zwraca się do branży mleczarskiej o przedstawienie następujących kwestii:

  • wykazu produktów mleczarskich, które powinny być objęte zwiększeniem preferencyjnego dostępu do rynku indonezyjskiego,
  • informacje na temat barier w dostępie do rynku Indonezji (w szczególności, weterynaryjnych i fitosanitarnych),
  • wykazu produktów, w zakresie których istnieje zagrożenie dla produkcji krajowej ze strony nadmiernego importu z Indonezji.