PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Po jakim czasie otwierać kiszonkę z kukurydzy?

Po jakim czasie otwierać kiszonkę z kukurydzy? Dla uzyskania lepszej jakości paszy warto wstrzymać się z przedwczesnym otwieraniem silosu z kiszonką,fot.Ł.Ch.

Optymalny czas zakiszania zielonki kukurydzianej, pozwalający uzyskać najlepszą strawność skrobi powinien wynosić nawet 4 miesiące. Jednak w większości przypadków, ze względu na opóźnione zbiory i kończące się zapasy, taki scenariusz jest nierealny.



Ile więc należy odczekać z otwieraniem silosu po zbiorze? Minimalny czas fermentacji prawidłowo zakiszonej zielonej masy, który daje przyzwoite rezultaty to ok. 6-8 tyg. Podstawowym warunkiem w takiej sytuacji jest prawidłowo przeprowadzony proces zakiszania.

Często stosowaną praktyką jest skarmianie kiszonki z kukurydzy tuż po zbiorze, z tym, że tak naprawdę nie jest to jeszcze kiszonka. Wcześniejsze odkrycie pryzmy może okazać się niekorzystnym rozwiązaniem. W pierwszej fazie zakiszania dochodzi do obumierania zakiszanych roślin, co trwa ok. 3-7 dni. W tym czasie w wyniku oddychania roślin zużyty zostaje tlen, co dopiero stwarza optymalne warunki dla dalszych procesów fermentacji.

Jeżeli w tym momencie nastąpi otwarcie pryzmy, do zielonki dostaje się tlen, co zaburza proces fermentacji. W efekcie kiszonka będzie się gorzej przechowywać, a także wzrośnie ryzyko występowania zjawiska wtórnej fermentacji.

W czasie procesu zakiszania poprawie ulega strawność skrobi dzięki zaawansowanemu procesowi rozkładu białek w których uwięzione są ziarna skrobi. W rezultacie wraz z wydłużeniem okresu przechowywania następuje stopniowy wzrost strawności skrobi.

Mając powyższe na uwadze, warto w przyszłym sezonie wyprodukować nieco większy zapas kiszonki, stanowiący 2 – 3 miesięczną rezerwę. Pozwoli to na uzyskanie wartościowej kiszonki o wysokiej strawności, jak również pozwoli zapobiec deficytom pasz w przypadku uzyskania niższych plonów od przewidywanych.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.159.33
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!