Chłodnia kontenerowa będzie jednym z elementów przetwórni, która znajduje się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych na terenie PODR w Szepietowie.

- Chodzi o przetwarzanie usługowe mięsa wołowego na wędliny długodojrzewające. Jesteśmy na etapie oczekiwania na pozwolenie i myślę, że w granicach połowy grudnia chłodnia będzie zainstalowana - powiedział dyrektor PODR Adam Niebrzydowski.

Niebrzydowski poinformował, że koszt inwestycji to 150 tys. zł; pieniądze pochodzą z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Według Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) w kraju zarejestrowanych jest tysiąc hodowców bydła mięsnego, z czego jedna czwarta - w województwie podlaskim.

- Producentów mięsa wołowego przybywa w regionie, ponieważ z powodu ASF ubywa na Podlasiu producentów wieprzowiny, których liczba drastycznie się zmniejszyła właśnie na rzecz produkcji mięsa wołowego - ocenił Niebrzydowski.

Piotr Kraśnicki - wiceprezes PZHiPBM i hodowca bydła mięsnego z Korycina (Podlaskie) ma 50 sztuk bydła mięsnego i stale swoją hodowlę powiększa. Uważa, że chłodnia do przechowywania wędlin długodojrzewających będzie ułatwieniem dla hodowców, którzy do tej pory nie mieli takiego miejsca, w którym wędliny z wołowiny mogłyby dojrzewać.

- Jest duże zainteresowanie naszym projektem - uważa dyrektor PODR Adam Niebrzydowski. - Jeśli chodzi o mięso wołowe, to mamy dobry układ, bo w odległości sześciu kilometrów od Szepietowa jest ubojnia w Wysokiem Mazowieckiem i to jest dobra logistyka, krótki odcinek do przetransportowania mięsa - dodał.

Wędliny długodojrzewające z Szepietowa mają trafiać m.in. do Warszawy; trwają rozmowy z potencjalnymi odbiorcami.

Według informacji PODR, ośrodek nie będzie zarabiał na chłodni. Rolnicy, którzy będą przechowywać w niej swoje mięso, poniosą jedynie koszty użytkowe (związane m.in. z konserwacją maszyn).

Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych działa na terenie PODR w Szepietowie od kwietnia tego roku. W Centrum są cztery linie technologiczne: do przetwórstwa mleka i mięsa oraz do produkcji soku i suszu. Jest wytwórnia ekologicznych i tradycyjnych produktów. Organizowane są tu pokazy i szkolenia.

PODR w Szepietowie organizuje w ciągu roku wiele imprez targowych i edukacyjnych, które przyciągają dziesiątki tysięcy odwiedzających.

Podobał się artykuł? Podziel się!