Mimo trudnej sytuacji na rynku mleka, hodowcy nie zrezygnowali z udziału konferencji, gdzie mieli okazję podyskutować o aktualnych problemach nękających branżę.

Pierwszego dnia trwania konferencji goście mieli do wyboru dwa bloki tematyczne, dotyczące bydła mlecznego: „Mleko prawdę Ci powie – o żywieniu i stanie zdrowia Twoich krów” oraz bydła mięsnego: „Produkcja wołowiny wysokiej jakości w oparciu o krzyżowanie towarowe bydła”.

Wykłady prowadzili wybitni naukowcy z polskich uczelni, m.in.: prof. Nowak z UP w Poznaniu, prof. Kowalski z UR w Krakowie, prof. Twardoń z UP we Wrocławiu oraz dr Pawlik z IGHZ PAN w Jastrzębcu. Prelegenci starali się uzmysłowić jak wiele informacji można wyczytać ze składu mleka. Korelacja poszczególnych składników z występowaniem chorób metabolicznych, czy zaburzeń płodności może zostać wykorzystana jako narzędzie do wczesnego zwalczania oraz profilaktyki tych schorzeń.

PFHBiPM we współpracy z prof. Nowakiem oraz prof. Kowalskim realizuje nowy projekt, którego celem będzie zwalczanie subklinicznej kwasicy (SARA). Jeśli badania przyniosą oczekiwane rezultaty, wówczas możliwe, że wyniki oceny wartości użytkowej zostaną wzbogacone o ten parametr.

Drugi dzień konferencji pod hasłem „Rynek mleka” upłynął na debacie dotyczącej aktualnej i przyszłej sytuacji w polskiej branży mleczarskiej. Aktualna sytuacja w polskim mleczarstwie nie jest zbyt optymistyczna, co podkreślił podczas swojego wykładu dr Parzonko z SGGW w Warszawie, prognozując jednocześnie, że przejściowy rok 2015 będzie trudnym rokiem dla hodowców. Aby go przetrwać potrzebna będzie współpraca rolników z przetwórcami.

Oprócz części wykładowej hodowcy mogli zapoznać się ofertą firm powiązanych z branżą mleczarską. Istniała również możliwość skorzystania z bezpłatnych porad doradców żywieniowych na stoisku PFHBiPM.

Atrakcją imprezy był pokaz kulinarny Karola Okrasy, który starał się udowodnić, że: „Nie taka wołowina straszna jak ją widzą”.

Podobał się artykuł? Podziel się!