Poekstrakcyjna śruta sojowa jest wysokobiałkową paszą, cenioną za korzystny skład aminokwasowy. Zawartość BO w 1 kg s.m. tej paszy wynosi, w zależności od przebiegu ekstrakcji tłuszczy w zakładach przetwórczych, od 45 do 55 proc. Białko z poekstrakcyjnej śruty sojowej cechuje się wysoką zawartością lizyny oraz tryptofanu. Te cenne w żywieniu zwierząt aminokwasy są obecne w tej paszy w ilości, kolejno ok. 30 oraz ok. 6 g na 1 kg śruty. Ważną zaletą poekstrakcyjnej śruty sojowej jest wysoka zawartość białka by-pass, czyli peptydów nieulegających rozkładowi w żwaczu. 

Z powodu planowanych zmian ustawodawstwa dotyczącego stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt hodowlanych, oraz windowania cen poekstrakcyjnej śruty sojowej do ponad 2000 tys. zł/t. rolnicy szukają alternatywnych źródeł komponentów białkowych w dawkach. Zakaz stosowania pasz z roślin transgenicznych jest jednak nadal przesuwany w czasie, a ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej spadły ostatnio do ok. 1400 zł/t. Powoduje to, że pasza ta nie ma sobie równych. 
 

Podobał się artykuł? Podziel się!