Na rynku istnieje wiele gotowych produktów o specjalnie skomponowanym składzie pod względem zawartości energii, elektrolitów, witamin, makro i mikroelementów. Wystarczy je tylko rozpuścić w ciepłej wodzie. Należy podkreślić, że woda powinna być ciepła. Nie tylko polepsza to rozpuszczenie preparatu, ale przede wszystkim pozwala zaoszczędzić cenną energię, którą krowa musiałaby przeznaczyć na ogrzanie wody do temperatury ciała.

Dodatkowym atutem pójła poporodowego jest wypełnienie żwacza, który zastępuje wolne miejsce, które wcześniej zajmowało cielę. Zabieg ten w znacznym stopniu ogranicza ryzyko przemieszczenia trawieńca.

Przeprowadzone badania donoszą, że u krów, którym podano po porodzie pójło, odnotowano mniejszą reakcję stresową, niż u tych, które piły tylko wodę. Dodatkowo wykazywały one wyższe pobranie pasz objętościowych w pierwszych dniach laktacji, dlatego pójło powinno się podawać jak najszybciej, nawet jeszcze leżącym krowom. Podobał się artykuł? Podziel się!