Jak powiedział dyrektor radomskiego oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Henryk Skórnicki, urządzenia uruchomione zostaną w drugiej połowie roku.

Linia przetwórstwa mleka dostosowana jest do możliwości niewielkiego gospodarstwa. Pozwala na produkcję m.in. serów, jogurtów i lodów.

Rolnicy, którzy chcieliby zająć się przetwórstwem mleka na małą skalę w swoim gospodarstwie, będą mogli w Centrum Doradztwa Rolniczego sprawdzić, jak działa taka linia technologiczna.

Nowe urządzenia pozwolą także szkolić doradców, nauczycieli i uczniów szkół o profilu rolno-spożywczym z całej Polski.

Linia technologiczna do wyrobu przetworów mlecznych wzbogaci możliwości praktycznych szkoleń, prowadzonych w Radomiu przez CDR. W 2011 r. uruchomiono tam linię technologiczną do produkcji tradycyjnych przetworów mięsnych. Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a w Radomiu - linię do przetwórstwa owoców i warzyw. Dotąd przeszkolono na nich ok. 3 tys. osób.