Jak poinformował dyrektor radomskiego oddziału Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Henryk Skórnicki, urządzenia takie mogą być wykorzystywane w małych i średnich gospodarstwach. Linia pozwala na produkcję m.in. serów, jogurtów, lodów, śmietany i masła. Urządzenia kosztowały 250 tys. zł, 280 tys. zł pochłonęła adaptacja budynku do potrzeb mleczarni.


Rolnicy, którzy chcą zająć się przetwórstwem mleka na małą skalę w swoim gospodarstwie, mogą w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu sprawdzić, jak działa taka linia technologiczna. Z myślą o nich organizowane są szkolenia i warsztaty. W Radomiu szkoleni są także doradcy rolniczy oraz nauczyciele i uczniowie szkół o profilu rolno-spożywczym z całej Polski.

Linia technologiczna do wyrobu przetworów mlecznych wzbogaci możliwości praktycznych szkoleń. W 2011 r. uruchomiono tam małą masarnię. Wcześniej w celach szkoleniowych w Ekologicznym Gospodarstwie Pokazowym w Chwałowicach k. Radomia uruchomiono linię technologiczną do przetwórstwa zbóż, a w Radomiu - tłocznię owoców i warzyw. Do tej pory przeszkolono na nich ponad 3,5 tys. osób. Do końca roku zaplanowane są szkolenia dla ok. 680 osób.

Zdaniem Skórnickiego niewielką, własną produkcję uruchomiło do tej pory 10 proc. przeszkolonych osób. Świadczy to - według dyrektora - o tym, że wzrasta zainteresowanie przetwórstwem na poziomie małych i średnich gospodarstw.