Pierwsze z nich odbyło się Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Nr 4 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Łomży. Uczestniczyli w nim uczniowie i grono nauczycielskie kierunków żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa. Kolejne zaś zorganizowano
w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Brali w nim udział zarówno studenci dietetyki jak i innych kierunków medycznych i niemedycznych. To właśnie przyszli specjaliści z zakresu żywienia będą kształtować zdrowy styl życia wśród społeczeństwa.

- Istotną rolę cały czas odgrywać w nim będzie prawidłowo zbilansowana dieta, która powinna zawierać mleko i produkty mleczne – twierdzi ekspert projektu – dr n. med. Irena Białokoz – Kalinowska. W swoich wystąpieniach podkreśliła prozdrowotne aspekty spożycia nabiału obejmujące jego wyróżniającą się na tle innych artykułów spożywczych wartość odżywczą.

Obecne w mleku łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D, E, K i z grupy B oraz szereg składników mineralnych wśród nich niezastąpiony wapń, potas i magnez warunkują zachowanie zdrowia. Dużo uwagi poświęciła również wizerunkowi mleka i produktom mlecznym kreowanego w reklamie oraz środkach masowego przekazu.

Po prelekcji przeprowadzono debatę, w której brali udział zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy mleka. Wszyscy uczestnicy zgodzili się co do faktu, iż obok mleka nie można przejść obojętne i kolejne spotkania dotyczące tej kwestii powinny być organizowane częściej.

Podobał się artykuł? Podziel się!