PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polska: Wzrost spożycia wołowiny o 75 proc.!

Polska: Wzrost spożycia wołowiny o 75 proc.! Wołowina w Polsce wraca do łask; fot. Ł. Głuchowski

Autor: Łukasz Głuchowski

Dodano: 31-08-2017 22:00

Tagi:

Z najnowszego raportu GUS (z dnia 31 sierpnia 2017) wynika, że wołowina w naszym kraju wraca do łask. Wzrosło także spożycie drobiu. Natomiast wieprzowina traci na popularności.



Główny Urząd Statystyczny opublikował dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na mieszkańca w 2016 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie w gospodarstwach domowych, gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego.

- W danych na szczególną uwagę zasługuje silny wzrost spożycia wołowiny (o 75 proc. r/r do 2,1 kg). Jest to jednocześnie najwyższy poziom jej konsumpcji na mieszkańca od 2011 r. Można oczekiwać, że wraz ze wzrostem zamożności polskiego społeczeństwa jej spożycie będzie stopniowo rosnąć - podje Jakub Olipra, ekonomista z Credit Agricole Bank Polska S.A.

Inne gatunki mięs

Z danych GUS wynika, że wzrost odnotowała także konsumpcja drobiu. Jest to zwieszenie spożycia o 7,7 proc. w stosunku do roku 2015, do 29,2 kg na mieszkańca naszego kraju. Spadło natomiast spożycie wieprzowiny. Konsumpcja mięsa wieprzowego zmalała w Polsce o 1,4 proc. w stosunku do poprzedniego roku i wyniosło 40,8 kg. Zdaniem analityków sytuacja ta wynikała z silnego wzrostu ceny wieprzowiny względem drobiu w II połowie ubiegłego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • modus 2017-11-11 20:01:34
    Mięso czerwone jest RAKOTWÓRCZE SĄ NA TO BADANIA O SZKODLIWOŚCI MIĘSA WOŁOWEGO
  • waldek 2017-09-02 13:35:31
    Byłem ostatnio w Galerii Mokotów w Warszawie i zjadłem steka w jednej z restauracji. Był rewelacyjny, a kelner twierdził, że mięso pochodziło z polskiego stada. Po zjedzeniu czegoś tak dobrego nie dziwi mnie, że zużycie wołowiny wzrasta. Szkoda tylko, że wołowina z mojego "mięsnego" już tak nie smakuje.
  • antur12@op.pl 2017-09-01 16:58:40
    wzrost spozycia wołowiny 0 75% . . . .
  • mil 2017-09-01 14:15:52
    A wszystko to dzięki Jarkowi..;) Wszystko jest pięknie ładnie git malina..
  • karol 32 2017-09-01 11:03:28
    Powód jest jeden :) oferta wołowiny kulinarnej PREMIUM z bydła mięsnego jest coraz bardziej dostępna, konsument szuka dobrej jakości a nie odpadów wołowych z supermarketów
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.85.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!