PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polski sektor wołowiny: W jakiej jest kondycji?

Polski sektor wołowiny: W jakiej jest kondycji? Producentom jest trudno. Ceny wołowiny, jakie uzyskujemy w kraju, są cięgle 20 – 25 proc. niższe od średniej ceny w Unii Europejskiej. Fot. pixabay

Autor: PolskieRadio.pl

Dodano: 28-11-2015 08:10

Tagi:

W Warszawie odbyło się w czwartek Forum Sektora Wołowiny. Jaka jest jego kondycja? O tym na antenie radiowej Jedynki, mówił Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.



- Producentom jest trudno. Ceny wołowiny, jakie uzyskujemy w kraju, są cięgle 20 – 25 proc. niższe od średniej ceny w Unii Europejskiej. Musimy więc konkurować na niskim poziomie cenowym. Zabiegamy o to, żeby tę różnicę zredukować, żebyśmy sprzedawali przynajmniej za tę średnią cenę europejską – podkreśla Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Jak dodaje gość radiowej Jedynki, przetwórcy podążają za rynkiem.

- Mają swoją marżę i tam naprawdę cena, którą mają po stronie zamówienia, przekłada się na cenę, którą mogą zapłacić rolnikowi – mówi ekspert.

Podział mięsa na grupy jakościowe

Jak podkreśla Jerzy Wierzbicki, musimy się nauczyć, aby grupy dobrej jakości wołowiny sprzedawać oddzielnie od gorszej jakości tusz.

- Jeżeli mieszamy mięso doskonałej jakości i słabszej jakości w ramach jednej partii, to niestety średnia cena musi być niższa, niż moglibyśmy uzyskać, umiejąc podzielić mięso na grupy jakościowe – wyjaśnia gość „Porannych rozmaitości”.

Nie za duża konsumpcja

Obecnie statystyczny Polak zjada 1,7 kg wołowiny rocznie.

- Problemem często jest relacja jakości do ceny. Jeżeli kupimy nie najlepszy produkt, na którym się zawiedliśmy, często odsuwamy się od wołowiny – zaznacza Jerzy Wierzbicki. – Jednak konsumpcja powoli rośnie – dodaje.

Poprawie konsumpcji również może służyć wspomniany podział na wołowinę gorszej jakości, która będzie jednak tańsza, i mięso droższe, ale doskonałej jakości.

Eksportujemy ok. 90 proc. produkcji

Nie jest źle natomiast, jeżeli chodzi o eksport polskiej wołowiny.

- Ponieważ nie konsumujemy, to musimy eksportować. Możemy być dumni, że to nam się udaje, że mamy otwarty rynek na 500 mln obywateli Unii Europejskiej. Mamy też sukcesy w eksporcie na rynki trzecie (czyli poza kraje UE – przyp. red.). Ale nie mamy dziś wyjścia, musimy eksportować – podkreśla Jerzy Wierzbicki.

A eksportujemy, jak podaje gość radiowej Jedynki, ok. 90 proc. wyprodukowanego w Polsce mięsa wołowego.

- Kluczowe rynki zbytu to Niemcy, Holandia, Włochy, Hiszpania. Bardzo silnym graczem była Turcja przez trzy lata. Natomiast teraz mozolnie wchodzimy na rynki krajów trzecich, które powoli się otwierają. Prowadzone są negocjacje z krajami arabskimi. Obiecującym rynkiem jest też Azja – wymienia Jerzy Wierzbicki.

Według ocen Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku w Polsce spożycie wołowiny powinno wynieść od 1,7 kg do 1,8 kg na osobę. Tymczasem unijna średnia wynosi 19 kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (5)

  • Edek 2015-11-30 07:20:58
    Do gnoju to się jedzie ładowarką teleskopową. Za mały zus płacicie i te wasze vaciki odpisywane też powinni skończyć. Brać się do pracy od poniedziałku. Ja mam już wolne do marca.Chciało się uczyć?
  • Wqurt 2015-11-30 07:07:05
    Kto ci każe być rolnikiem idź za budowlanca, lekarza... Ale tak uczyć ci się nie chciało... To do gnoju
  • Tomek 2015-11-30 07:05:01
    To też sprzedaj ziemie i do roboty. Nie będziesz tracił kasy buraku.
  • Afr2257 2015-11-28 17:08:34
    W mieście im to wszystko jedno, stracą robotę to złapią po jakimś czasie następną. Rolnicy z każdym przekwalifikowaniem tracą masę pieniędzy, jest to po prostu nie opłacalne.
  • Rolnik duży 2015-11-28 10:23:00
    Na ha będzie: JPO 110 euro, 74 euro za zazielenienie, dodatkowo 41 euro na ha w przedziale 3-30 ha. Czyli maksymalnie w gospodarstwie do 30 ha będzie przypadało ok. 221 euro na ha. Właściciel gospodarstwa mniejszego niż 3 ha otrzyma 184 euro na ha.
    I czego kłamiecie ??? jeszcze jak masz bydło to dostaniesz więcej jak masz 3 szt bydła i więcej, do strączkowych masz 500 zł dodatkowo dopłaty. Jak ci sie nie opłaca robić to sprzedaj ziemie lub się przekwalifikuj na inny zawód. W miescie tracą robote i musza sie przekwalifikowac. a rolnicy tylko narzekają zamiast MYŚLEĆ , DZIAŁAC
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!