Firma Laktopol, aby dotrzeć do większej ilości rynków i konsumentów, podjęła współpracę z wiodącą nowozelandzką Fonterrą w celu wspólnego opracowania proszków mlecznych specjalnie skomponowanych dla zaspokojenia potrzeb odżywczych konsumentów w Afryce i na Bliskim Wschodzie.

- Popyt na tego rodzaju proszki mleczne stale rośnie. Dywersyfikacja rynków zbytu oraz polskich produktów mleczarskich przeznaczonych na eksport pomaga budować odporność gospodarczą w polskim sektorze mleczarskim. Partnerstwo w aspektach technicznych, sprzedażowych i planowania biznesu pomiędzy firmami z Nowej Zelandii a polskimi przedsiębiorstwami może pomóc doprowadzić do tej dywersyfikacji. Unia Europejska produkuje niemalże osiem razy więcej mleka niż Nowa Zelandia, co więcej produkcja mleka w Unii Europejskiej po zniesieniu kwot mlecznych ma większe możliwości wzrostu w porównaniu do Nowej Zelandii – czytamy w komunikacie firmy.

W ocenie firmy Laktopol, proponowana umowa o wolnym handlu pomiędzy Nową Zelandią a Unią Europejską nie stwarza zagrożenia dla polskiego przemysłu mleczarskiego, natomiast stanowi szansę dla bliższej współpracy pomiędzy europejskimi i nowozelandzkimi firmami mleczarskimi, w celu uzyskania dostępu do możliwości jakie niosą ze sobą rynki trzeciego świata.