Zmiany indeksów cenowych na ostatniej aukcji byłay bardzo zróżnicowane. Jednak w ostatecznym rozrachunku ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,6 proc. w porównaniu z poprzednią sesją z dnia 3 stycznia br.

Dokładnie połowę produktów objęły podwyżki, natomiast druga połowa zaliczyła spadki notowań, przy czym najsilniejsza obniżka dotyczyła maślanki w proszku przekraczając 10 proc.

Wyniki aukcji mogą mieć wpływ na dolara nowozelandzkiego, ponieważ sektor mleczarski generuje ponad 7 proc. produktu krajowego brutto w tym kraju.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

• Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 3,7 proc.
• Masło – wzrost o 1,6 proc.
• Maślanka w proszku – spadek o 10,1 proc.
• Ser Cheddar – wzrost o 1,3 proc.
• Laktoza – spadek o 1,7 proc.
• Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,9 proc.
• Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 1,6 proc.,
• Pełne mleko w proszku – spadek o 0,1 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!